Ιατρική Σχολή Αθηνών: Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα από συγγενή δότη

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η νοσηλεία της πρώτης ασθενούς στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα από συγγενή δότη. Η σπουδαία αυτή επέμβαση που μέχρι τώρα γινόταν μόνο σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στελεχών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Λαϊκού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με επικεφαλής τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Γεώργιο Σωτηρόπουλο, υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής, Καθηγητής Ν. Νικητέας). Η επέμβαση αυτή είναι η κορωνίδα των μεταμοσχεύσεων ήπατος, διευρύνει τη “δεξαμενή” των διαθέσιμων μοσχευμάτων και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος να λάβουν ένα μοναδικό δώρο ζωής διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια του δότη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή Χειρουργικής Νικόλαο Αρκαδόπουλο: «Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει φτάσει μετά από 186 χρόνια συνεχούς λειτουργίας να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο αριστείας που παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες ασθενείς αντίστοιχες των πιο προηγμένων συστημάτων υγείας του κόσμου. Το Υπουργείο Υγείας ενισχύει σταθερά την προσπάθεια της Ιατρικής Σχολής να παραμείνει στη διεθνή επιστημονική πρωτοπορία προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Συγχαρητήρια στην Πανεπιστημιακή ομάδα ιατρών και νοσηλευτών έδωσαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα κέντρο αριστείας και πρωτοπορίας σε πολλά επιστημονικά πεδία, γεγονός που αντανακλάται στην πρώτη θέση που κατέχει στις διεθνείς κατατάξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό και οι απόφοιτοί του διακρίνονται διεθνώς».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.