Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Eπιβεβλημένη η μάσκα στις υγειονομικές μονάδες και στις δομές ευάλωτων ομάδων»

Τα μέσα ατομικής προστασίας τόσο για τους γιατρούς και εργαζόμενους στην υγεία, όσο και για το γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητα ακόμη περισσότερο, πριν και μετά τις εορταστικές περιόδους τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  (ΙΣΘ) συνιστά λόγω του SARS COV-2 κι άλλων ιών (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) να λαμβάνονται όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας ώστε να μην κινδυνεύσουν κι άλλες ζωές.

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΘ επισημαίνει ότι, « η υγιεινή των χεριών, ο συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, ο περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα, η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων καθώς και η συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό παραμένουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας προσθέτει ότι «ο ιός επανήλθε δριμύτερος λόγω της μακράς περιόδου ύφεσης αλλά και της εμφάνισης νέας υποπαραλλαγής, πιο μεταδοτικής, όπως αποδεικνύεται από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) τόσο για τους γιατρούς και εργαζόμενους στην υγεία, όσο και για το γενικό πληθυσμό είναι απαραίτητα ακόμη περισσότερο, πριν και μετά, τις εορταστικές περιόδους».

Ο κ. Νίτσας τόνισε επίσης ότι «οι συνάνθρωποι μας, κυρίως με υποκείμενα προβλήματα και κάποιας ηλικίας, δεν πρέπει να χαλαρώνουν. Ο ΙΣΘ πολλές φορές έχει τονίσει ότι ο ιός είναι εδώ και οφείλουμε ως ιατρική κοινότητα να το υπενθυμίζουμε συνεχώς. Οι δε γιατροί τόσο του Ε.Σ.Υ. όσο και του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε εγρήγορση και ζητούν καλύτερο συντονισμό στα μέτρα προστασίας των δομών υγείας, με περισσότερους ελέγχους και λιγότερες επισκέψεις συγγενών και φίλων σε θαλάμους».

Ο ΙΣΘ στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι, και η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν κίνδυνο και γι αυτό εμβολιάζονται.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «καθώς η εμβολιαστική κάλυψη για τη νόσο covid19 και τη γρίπη των ευπαθών ομάδων παραμένει χαμηλή, η χρήση της μάσκας κρίνεται άκρως επιβεβλημένη».

Δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Νίτσα, συνεχίζει να δίνει έγκυρες και επιστημονικές απαντήσεις με τη συνδρομή των μελών του, ειδικά καταρτισμένων, έναντι της παραπληροφόρησης. Διοργάνωσε webinar, ημερίδες και άλλες δράσεις επιστημονικής ενημέρωσης σε πλατείες και δρόμους, στη ΔΕΘ κι αλλού, ενώ με έντυπα και ψηφιακά μέσα ανέδειξε και τη σωστή χρήση της μάσκας (https://isth.gr/kabania-isth-gia-tin-orthi-chrisi-tis-maskas/).

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται από τον ΙΣΘ,  για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται και η σημασία της καμπάνιας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το… 2020  με τα πρώτα κύματα της πανδημίας (#εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ https://www.youtube.com/playlist?list=PLIElu6k0WSZSbEHG221N7ir3UAATUUFY7).

Σε μία από τις δεκάδες δράσεις του ΙΣΘ, πριν από τέσσερα χρόνια, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Παιδιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Ιωάννης Τσανάκας μίλησε για τη μεταδοτικότητα του ιού στις μικρές ηλικίες επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες όμως είναι οι “δούρειοι ίπποι” της μεταφοράς του ιού» γεγονός που αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, Επεμβατικός Πνευμονολόγος κ. Ηρακλής Τιτόπουλος είπε ότι «οι αναπνευστικοί ασθενείς είναι κατεξοχήν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Χάνουν σιγά σιγά την αμυντική τους ικανότητα και οι οργανισμοί τους γίνονται ευάλωτοι σε… οποιοδήποτε ιό, όμως γνωρίζουν ήδη την ευεργετική ιδιότητα της μάσκας”.

Ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Υλικών κ. Βασίλης Ζασπάλης σημείωσε ότι “διαφαίνεται πως ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς του sars-cov-2 είναι μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα έγινε καταγραφή αυτών των σωματιδίων την ώρα ομιλίας ενός ατόμου χωρίς μάσκα, τα οποία… εξαφανίστηκαν όταν τη φόρεσε!»

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.