Μακροζωία: έξυπνοι τρόποι για να ζήσετε περισσότερο

Μπορεί οι επιστήμονες να μην έχουν ανακαλύψει ακόμα το ελιξήριο της μακροζωίας, σίγουρα όμως έχουν ανακαλύψει ορισμένους τρόπους, οι οποίοι μπορούν να μας χαρίσουν χρόνια.

1.Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει κάποιες ασθένειες ρίχνοντας απλώς μια ματιά μέσα στο στόμα σας. Μεταξύ άλλων, μπορεί να εντοπίσει τροφικές διαταραχές, διαβήτη, οστεοπόρωση ή ακόμα και καρκίνο του στόματος. Και τα προβλήματα των ούλων μπορούν να “δείξουν” προβλήματα στην καρδιά. Συνεπώς βεβαιωθείτε πως επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

  1. Τρώτε πιο μικρές μερίδες

Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα που συναντάται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες του κόσμου (στην Μεγάλη Βρετανία περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο). Το να τρώμε μικρότερες μερίδες είναι ένας πολύ καλό τρόπος για να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Το στομάχι σας σύντομα θα προσαρμοστεί στη διαφορά και θα αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς μπορούσατε και τρώγατε τόσο πολύ αρχικά…

  1. Προστατευτείτε από τον ήλιο

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη για όλους μιας και προσφέρει στο σώμα μας βιταμίνη D, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το αντιηλιακό μας ποτέ γιατί ο κίνδυνος καραδοκεί.

  1. Ελέγξτε την πίεσή σας

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η υπέρταση είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση για να μάθετε αν πρέπει να κάνετε κάτι προκειμένου να μειώσετε τις τιμές της.

  1. Κάντε τεστ για διαβήτη

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το ξέρουν, ενώ ακόμα περισσότεροι ακολουθούν ένα τρόπο ζωής που τους βάζει σε ρίσκο. Ένα απλό τεστ που θα αγοράσετε από το φαρμακοποιό σας θα σας υποδείξει αν πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  1. Ψηλαφίστε τον εαυτό σας

Στη μάχη κατά του καρκίνου, η έγκαιρη πρόληψη είναι το κλειδί. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το στήθος τους και οι άντρες τα γεννητικά τους όργανα για όγκους. Αν νιώθετε πως υπάρχει κάτι που δεν θα έπρεπε ή αν έχετε αμφιβολίες για κάτι, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αμέσως.

  1. Προτιμήστε μεσογειακή διατροφή

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όσοι επιλέγουν μεσογειακή διατροφή έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό καρδιολογικό νόσημα, από όσους προτιμούν μία διατροφή με πολλά βορειοευρωπαϊκά στοιχεία. Αρχίστε να εκτιμάτε περισσότερο το ελαιόλαδο λοιπόν!

  1. Πιείτε λίγο κόκκινο κρασί

Η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού παρέχει στο σώμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά. Το πολύ κρασί ωστόσο, μπορεί να βλάψει το συκώτι και τα νεφρά.

  1. Μην ψήνετε στο μπάρμπεκιου

Η μαύρη κρούστα που αναπόφευκτα δημιουργείται σε κρέας ψημένο στο μπάρμπεκιου είναι γνωστή σε όλους. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως αρκετοί ειδικοί λένε πως περιέχει καρκινογόνες ουσίες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

  1. Αγοράστε ένα βηματόμετρο

Το περπάτημα είναι μία υποτιμημένη δραστηριότητα – καίει πολλές θερμίδες και σας κρατάει σε φόρμα. Ένα βηματόμετρο θα σας βοηθήσει να μετράτε τα βήματά σας κάθε μέρα, βάζοντας ως στόχο τα 10 χιλιάδες.

  1. Κοιμηθείτε πολύ

Το να στερείστε τον ύπνο θα σας προκαλεί στρες, θα σας κάνει πιο ευέξαπτους και θα σας γεράσει πρόωρα. Αντιθέτως, ο καλός ύπνος αυξάνει τη συγκέντρωσή, βελτιώνει την εμφάνιση και δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Λέγεται ακόμα πως καίει θερμίδες. Αυτό κι αν είναι μπόνους!

  1. Μετακομίστε στην εξοχή

Η ζωή στην εξοχή είναι λιγότερο πιεστική, προσφέρει περισσότερη ενέργεια και οι στατιστικές δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές ζουν περισσότερο από τους κατοίκους των πόλεων. Ώρα για καθαρό αέρα!

  1. Κρατήστε το μυαλό σας δραστήριο

Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε το μυαλό σας τόσο πιο υγιές θα είναι. Σταυρόλεξα, βιβλία, γρίφοι είναι όλα εξαιρετικοί τρόποι για να κρατήσετε το νού σας σε φόρμα.

  1. Κάντε γιόγκα

Η γιόγκα έχει αποδειχτεί πως ρίχνει την υψηλή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς, μειώνει το στρες και προστατεύει το σώμα μας από ασθένειες, συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης.

  1. Γελάστε όσο πιο πολύ μπορείτε

Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν την διάθεσή μας. Το γέλιο λέγεται πως βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος.

  1. Να είστε αισιόδοξοι

Έρευνα στην Ολλανδία έδειξε πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ανακοπή καρδιάς

  1. Μην μεταφέρετε τη δουλειά σας στο σπίτι

Το να μεταφέρετε στο σπίτι τη δουλειά και όσα συμβαίνουν στο γραφείο, αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Και δεν προσφέρετε τίποτα καλό στην προσωπική σας ζωή.

  1. Αποκτήστε κατοικίδιο ζωάκι

Τα κατοικίδια είναι ένας καλός τρόπος για να νικήσουμε την κατάθλιψη, την υψηλή πίεση και το άγχος.

  1. Παντρευτείτε

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως το να παντρευτούμε – και το να παραμείνουμε παντρεμένοι… – αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου. Το διαζύγιο από την άλλη, “κλέβει” χρόνια.

  1. Διατηρείστε καλή σχέση με τη μητέρα σας

Έρευνες έδειξαν πως άνθρωποι που διατηρούν μία δυνατή σχέση με τη μητέρα τους ζουν περισσότερο απ’ όσους δεν το κάνουν. Συνεπώς, μην την ξεχνάτε και μη νοιάζεστε αν σας πουν…μαμάκια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.