Τι διαφορά έχει η οστεοπενία από την οστεοπόρωση;

Ο όρος “οστεοπενία” μπορεί να σας μπερδέψει και συχνά συγχέεται με την οστεοπόρωση. Δείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων…

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση ουσιαστικά στην ίδια πάθηση των οστών, αλλά σε διαφορετική φάση της. Η οστεοπενία είναι λιγότερο σοβαρή από την οστεοπόρωση. Η οστεοπενία είναι απώλεια οστικής μάζας ή οστικής πυκνότητας. Είναι το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση και χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση. Το αν η οστεοπενία θα εξελιχθεί σε οστεοπόρωση εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας (π.χ. αν γυμνάζεστε). Ο στόχος τής εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής είναι να θωρακίσει και να δυναμώσει τα οστά σας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατατάξεις τις γυναίκες σε σχέση με την κατάσταση των οστών τους σε τρεις κατηγορίες, με βάση την κατάσταση του σκελετού τους: τις υγιείς, εκείνες που έχουν οστεοπενία και όσες έχουν οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση συμβαίνει όταν η οστική πυκνότητα και η οστική μάζα μειώνονται ακόμη περισσότερο ή όταν υπάρχουν δομικές αλλαγές στον οστικό ιστό. Η οστεοπόρωση αποδυναμώνει τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».