ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί λέει «όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων.

Την αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

-Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων.

-Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη.

-Υπάρχουν πολλά Νοσοκομεία που ακόμη δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων και εμφανίζονται ασθενείς από το έτος 2015 που κανείς δεν γνωρίζει εάν ακόμα περιμένουν να χειρουργηθούν.

-Σε πολλές περιπτώσεις οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύωρες χωρίς να μπορείς να υπολογίζεις εκ των προτέρων την διάρκεια. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της δωρεάν υγείας και η πολιτεία την υποχρέωση να τους την παρέχει.

Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.
Το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, με αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού επισπεύδοντας την χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα. Είναι δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξεις.

Μόνο έτσι θα λειτουργήσει το σύνολο των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων και θα καταστούν ασφαλείς οι λίστες αναμονής που πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθούν σε όλα τα Νοσοκομεία και να μην επιδέχονται εξωγενείς παρεμβάσεις παραβίασής τους.

Εξάλλου έχουμε το μεγαλύτερο ύψος ιδιωτικών δαπανών στην Ευρώπη που ξεπερνάει το 40% των συνολικών δαπανών. Αντίστροφη πορεία χρειάζεται και όχι επιπλέον αύξηση των ιδιωτικών δαπανών με τα απογευματινά χειρουργεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.