Ζάμπια: Επιδημία χολέρας κλείνει όλα τα σχολεία της χώρας

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας ξεκινά πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού μετά τα 10.413 κρούσματα χολέρας που έχουν καταγραφεί σε όλη την χώρα.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Την χειρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων δύο δεκαετιών, που μετρά ήδη περισσότερους από 400 νεκρούς ανθρώπους, βιώνει η Ζάμπια. Το ξέσπασμα χολέρας ξεκίνησε τον Οκτώβριο και σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ζάμπιας, 412 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 10.413 κρούσματα. Οι τελευταίες εξελίξεις και ο μεγάλος και ανεξέλεγκτος αριθμός κρουσμάτων οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει όλα τα σχολεία της χώρας.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η χολέρα έχει εντοπιστεί σχεδόν στις μισές περιφέρειες της χώρας, στις 9 από τις 10 επαρχίες, και σύμφωνα με δηλώσεις της Sylvia Masebo, υπουργού Υγείας της Ζάμπιας, «αυτό το ξέσπασμα αποτελεί τεράστια απειλή για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας».

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας ήδη έχει ξεκινήσει την διανομή καθαρού νερού (2,4 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα) σε όλες τις κοινότητες που πλήττονται από την χολέρα ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ζάμπια έκανε γνωστό ότι έχει ήδη παραλάβει περισσότερες από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF.

Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου 60.000 θέσεων στην Λουσάκα, πρωτεύουσα της χώρας, έχει μετατραπεί σε κέντρο θεραπείας για να χειριστεί τον μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία ενώ έχει ήδη κινητοποιηθεί, με έκτακτα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών.

Τι είναι η χολέρα

Η χολέρα είναι μια οξεία, διαρροϊκή ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση του εντέρου με το τοξικογόνο βακτήριο Vibrio choleae, που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 1,3 έως 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν με χολέρα και 21.000 έως 143.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους.

Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει από την επικίνδυνη ασθένεια πίνοντας νερό ή τρώγοντας τρόφιμα μολυσμένα με βακτήρια χολέρας. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε περιοχές με ανεπαρκή επεξεργασία λυμάτων και πόσιμου νερού.

Οι ασθενείς έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, ωστόσο η χολέρα μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα με δυσμενή κατάληξη. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που αρρωσταίνουν με χολέρα θα αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα όπως υδαρή διάρροια, έμετο και κράμπες στα πόδια. Σε αυτά τα άτομα, η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση και σοκ. Χωρίς θεραπεία, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγες ώρες.

Η βασική θεραπεία συνίσταται στην απλή ενυδάτωση του ατόμου, μια πρακτική που είναι αποτελεσματική περίπου στο 80% των περιπτώσεων νόσησης από χολέρα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να λάβει υγρά ενδοφλεβίως μαζί με αντιβιοτικά. Εάν η χολέρα αντιμετωπιστεί γρήγορα – εντός λίγων ωρών – λιγότερο από το 1% των ασθενών πεθαίνουν.

Χολέρα, η «πανδημία των φτωχών»

Η χολέρα, που εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανικές χώρες πριν από έναν αιώνα, με την επεξεργασία του πόσιμου νερού και των λυμάτων, εξακολουθεί να παραμένει σημαντική αιτία ασθενειών και θανάτου σε πολλές αφρικανικές χώρες.

Στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι εκτός από την Ζάμπια, πρόσφατα κρούσματα χολέρας έχουν εκδηλωθεί και  σε άλλα κράτη της Νότιας Αφρικής, όπως το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη και η Ζιμπάμπουε. Από τις αρχές του 2023, περισσότερα από 200.000 κρούσματα και πάνω από 3.000 θάνατοι έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ασθένεια συνδέεται στενά με τη φτώχεια, την ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό, τις μετακινήσεις πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που αναπτύχθηκαν τα από του στόματος εμβόλια κατά της χολέρας μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως. Η προμήθεια εμβολίων ωστόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες ή σε εμπόλεμες ζώνες εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι « σήμερα, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες του κόσμου είναι εκτεθειμένοι στη χολέρα. Αν και τα μέσα για την ανάσχεση αυτής της «πανδημίας των φτωχών» είναι γνωστά, λείπουν οι πόροι για να τεθούν σε εφαρμογή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για τον Έλεγχο της Χολέρας – GTFCC έχουν δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη για το 2030 Ending Cholera (https://www.gtfcc.org/about-cholera/roadmap-2030/ ), μια νέα παγκόσμια στρατηγική με στόχο τη μείωση των θανάτων από χολέρα κατά 90% και τη διακοπή της μετάδοσής της σε έως και 20 χώρες του κόσμου μέχρι το 2030.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".