ΠΟΥ: Νέες επιστημονικές οδηγίες για την καταστολή του HIV

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε νέες επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές για τον HIV, στο 12ο Συνέδριο του International AIDS Society στο Brisbane της Αυστραλίας.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ περιγράφουν το ρόλο της ιικής καταστολής του HIV και των μη ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιού τόσο στη βελτίωση της (ατομικής) υγείας όσο και στην αναχαίτιση της περαιτέρω μετάδοσης του HIV.

Οι οδηγίες περιγράφουν τα βασικά όρια του ιικού φορτίου και τις προσεγγίσεις για την μέτρηση των επιπέδων του ιού σε σχέση με αυτά τα όρια – για παράδειγμα, τα άτομα που ζουν με HIV και επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα ιού με συνεπή χρήση της αντιρετροϊκής θεραπείας, δεν μεταδίδουν τον HIV σε σεξουαλικούς/-ές συντρόφους και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο κάθετης μετάδοσης του HIV στα παιδιά τους.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχει αμελητέος – σχεδόν μηδενικός – κίνδυνος μετάδοσης του HIV όταν ένα άτομο έχει ιικό φορτίο HIV μικρότερο ή ίσο με 1000 αντίγραφα ανά mL, κάτι που αναφέρεται επίσης συνήθως ως κατεσταλμένο ιικό φορτίο.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία συνεχίζει να αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV. Τα άτομα που ζουν με HIV, διαγιγνώσκονται έγκαιρα και λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορούν να έχουν την ίδια κατάσταση υγείας και το ίδιο προσδόκιμο ζωής με αντίστοιχα άτομα που είναι αρνητικά στον ιό.

Στο τέλος του 2022, 29.8 εκατομμύρια από τα 39 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή (δηλαδή το 76% όλων των ατόμων που ζουν με τον HIV), ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτά (71%) ζούσαν με καταστολή του HIV. Αυτό σημαίνει για όσους έχουν καταστάλει τον ιό ότι η υγεία τους είναι καλά προστατευμένη και δεν κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον HIV σε άλλους ανθρώπους. Ενώ αυτή είναι μια πολύ θετική πρόοδος για τους ενήλικες που ζουν με HIV, η καταστολή του ιικού φορτίου στα παιδιά που ζουν με HIV αγγίζει μόλις το 46% – μια πραγματικότητα που χρήζει προσοχής άμεσα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, «για περισσότερα από 20 χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στις τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία της HIV λοίμωξης. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύουμε σήμερα θα βοηθήσουν τις χώρες να χρησιμοποιήσουν ισχυρά εργαλεία που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τον HIV ή είναι ευάλωτοι σε αυτόν».

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την καταστολή του HIV, την ευλογιά των πιθήκων (mpox) και τον HIV, τον COVID-19 και τον HIV αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εξέταση και για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εδώ: https://positivevoice.gr/10101

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».