Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Η δράση υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Θεματικών Δωρεών.

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου σας προσκαλεί στην απολογιστική εκδήλωση του προγράμματος Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00- 20:00.

Το πρόγραμμα παρέμβασης για την ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων πραγματοποιήθηκε στα νησιά της Χίου, Σάμου, Λέσβου και Λήμνου και σε υπηρεσίες και φορείς των ανωτέρω νησιών που εξυπηρετούν και παιδιά από τα γύρω νησιά (Οινούσσες, Ψαρά, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα και Άη Στράτη), καθώς και πανελληνίως.

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. Η σύνδεση με τους άλλους, η αυτοφροντίδα, η νοηματοδότηση, η επίλυση προβλημάτων, η στοχοπροσήλωση, οι δυσλειτουργικές σκέψεις, η αισιοδοξία και οι δυνάμεις από το παρελθόν είναι θέματα που δουλεύτηκαν.

Παράλληλα, το πρόγραμμα προέβλεψε μία συντονισμένη παρέμβαση στο περιβάλλον του παιδιού και ενδυνάμωση του διατομεακού συντονισμού (γονείς, εκπαιδευτικοί, ιατρικό προσωπικό, υπηρεσίες υγείας, κ.ά.). Σκοπός ήταν τόσο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ψυχική υγεία όσο και η κινητοποίηση, η εκμάθηση παραγόντων ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και των νέων (ατομικοί παράγοντες, οικογενειακοί παράγοντες, παράγοντες σε σχέση με την κοινότητα).

Τέλος. το πρόγραμμα ενημέρωσε και για τη σημασία της αναζήτησης βοήθειας, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, όπου ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να υποδείξει τους κατάλληλους τρόπους και στρατηγικές ανάπτυξης της ανθεκτικότητας.

 Πρόγραμμα

-18:00 – 18:30:  Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί: Εκπρόσωποι Ιδιωτικών & Δημόσιων Φορέων από Χίο, Λήμνο, Σάμο & Λέσβο, Σιδηροφάγη Παρασκευή, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κέντρου Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ), Σπυρόπουλος Φώτης,  Senior Programme Officer ,Ίδρυμα Μποδοσάκη,  Μπινίκου Ελευθερία,  Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων,  Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ).

-18:30 – 18:40:  Η καρδιά της Ψυχικής Ενδυνάμωσης χτυπά στο Β. Αιγαίο – (Βίντεο): Γνωρίστε το πρόγραμμα παρέμβασης για την  ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και εφήβων στα νησιά της Χίου, Σάμου, Λέσβου και Λήμνου.

-18:40 – 19:00:  Ανασκόπηση υλοποίησης δράσεων του έργου  & Αποτελέσματα – Σωτηριανού Μαρία & Δήμπαλα Νικολέτα.

-19:00 – 19:15:  Η εμπειρία από  την υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών & Εφήβων. Απομένουσες ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου.   – Μπινίκου Ελευθερία.

-19:15 – 19:30:  Το εγχειρίδιο – portfolio Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών & Εφήβων. Ένας πρακτικός οδηγός για όλους!   – Σωτηριανού Μαρία & Δήμπαλα Νικολέτα.

-19:30 – 19:45:  “Με τα μάτια” των ωφελούμενων του προγράμματος – Προβολή Βίντεο.

– 19:45 – 20:15:  Συζήτηση – Κλείσιμο εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Google Meet. Με την εγγραφή σας, θα λάβετε απαντητικό email με οδηγίες σύνδεσης. Σε περίπτωση που δεν λάβετε το απαντητικό e-mail στα εισερχόμενά σας, παρακαλούμε ελέγξτε τον φάκελο «Ανεπιθύμητα» (Spam).

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή  ΕΔΩ 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε EΔΩ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού: Webinar από την VHL Family Alliance Greece

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού (Von–Hippel Lindau) με επίκεντρο τον ασθενή.

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας: Ευεργετικά τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών σοβαρών παθήσεων αυξάνει συνεχώς, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Έρευνα: Οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν από τη θερμική καταπόνηση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα κατανέμονται άνισα στον πληθυσμό, με τις ευάλωτες ομάδες να είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.