Είναι εφικτή η κατάργηση των τεχνητών οδοντοστοιχιών;

Ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας Ε. Μητσιάδης μιλά για όλες τις εξελίξεις

Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια της ανάλυσης του γονιδιώματος των δοντιών, των βλαστικών κυττάρων και της νανοτεχνολογίας, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης. «Ο ρόλος των βλαστικών κυττάρων είναι να αναπληρώνουν τους παθολογικούς ιστούς με καινούργιους. Αυτό το έχουμε πετύχει σε πειράματα με δόντια ποντικιών. Δημιουργήσαμε καινούργια δόντια με βλαστικά κύτταρα και τώρα η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε δόντια στον άνθρωπο.  Για αυτό το λόγο χρειάζονται βλαστικά κύτταρα από το ίδιο το άτομο που πάσχει από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα», λέει ο καθηγητής. Στο ερώτημα αν ο δρόμος για τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο είναι ακόμη μακρύς, απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη  στην οφθαλμολογία, τη δερματολογία και αλλού με καλά αποτελέσματα.

Νανοτεχνολογία και γονιδιακές θεραπείες για δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης

«Έχουμε αναλύσει το γονιδίωμα των ανθρώπινων δοντιών και αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες για να δημιουργήσουμε ανθρώπινους ιστούς που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φυσικούς. Επίσης το γονιδίωμα, μας επιτρέπει να σκεφτούμε γονιδιακές θεραπείες σε περίπτωση που υπολείπεται ένας οδοντικός ιστός και είναι παθολογικός. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περίπτωση προβλημάτων αδαμαντίνης που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι γενετικά. Εκεί μπορούμε να εφαρμόσουμε κάλλιστα τη γονιδιακή θεραπεία για τη δημιουργία μίας σωστής αδαμαντίνης,  η οποία προφυλάσσει τον άνθρωπο από την τερηδόνα». Η δημιουργία όλων αυτών των σκληρών ιστών του δοντιού μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τα σύγχρονα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας, αναφέρει ο κ. Μητσιάδης για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «με τη νανοτεχνολογία έχει επιτευχθεί η δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης  σε επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ. Αυτή η αδαμαντίνη μοιάζει πολύ με την φυσική και προστατεύει από τις τοξικές ουσίες των μικροβίων και των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την παθολογία του δοντιού». Αυτές οι τεχνολογίες εμπλουτίζονται καθημερινά και με την γρήγορη πρόοδο μπορούμε να φανταστούμε την εξάλειψη των τεχνητών οδοντοστοιχιών και εμφυτευμάτων μέσα στη δεκαετία, καταλήγει ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.