spot_imgspot_img

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– H Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης καθιερώθηκε το2007 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες και οι άνδρες για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης.

– H σωστή χρήση της αντισύλληψης θα μπορούσε να αποτρέψει το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων.

– Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι κατηγοριοποιούνται γενικά σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: τις μη παρεμβατικές μεθόδους (π.χ. διακοπτόμενη συνουσία, αποχή, θερμομετρική μέθοδος, θηλασμός, κ.ά.), τις μεθόδους φραγμού (ανδρικό προφυλακτικό, τραχηλικό κάλυμμα, κ.ά.), τις ορμονικές μεθόδους (αντισυλληπτικό δισκίο, κολπικός δακτύλιος, επείγουσα αντισύλληψη κ.ά.) και τις άλλες μεθόδους (ενδομήτριο σπείραμα).

– Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση. Από αυτές τις αμβλώσεις, περίπου 20.000.000 γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τουλάχιστον 600.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

– Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

– Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει υψηλός. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 150.000 αμβλώσεις.

– Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους είναι η διακοπτόμενη συνουσία, μετά ακολουθεί το ανδρικό προφυλακτικό, ενώ τα ποσοστά χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου αγγίζουν μόλις το 4%, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

– Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 35% των νέων θεωρούν τη διακεκομμένη συνουσία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.

– Το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη χρήση την διακεκομμένης συνουσίας αγγίζει το 20% ανά έτος, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ( ΣΜΝ ).

-Η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού έχει έως και 98% επιτυχία ως μέθοδος αντισύλληψης, αν χρησιμοποιείται σωστά. Προφυλάσσει από τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

– Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μία από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης καθώς αν χρησιμοποιηθούν σωστά προσφέρουν πάνω από 99% προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ.

– Σύμφωνα με έρευνες, αν και το 80% των νέων αναγνωρίζουν την προσωπική τους ευθύνη για μέτρα αντισύλληψης πριν την σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο, το 44% θέτει ως μεγαλύτερη προτεραιότητα την προσωπική υγιεινή και την εφαρμογή αρώματος σε σχέση με την πρόσληψη αντισυλληπτικών μέτρων κατά την προετοιμασία για μια συνάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική πράξη.

– Η επείγουσα αντισύλληψη, το λεγόμενο “χάπι της επόμενης μέρας”, είναι η θεραπεία που χορηγείται στις περιπτώσεις που υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς ή με ελλιπή προφύλαξη, ή όταν απέτυχε η χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;