Το άτμισμα δεν φαίνεται να βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα όσοι καπνίζουν και ατμίζουν ταυτόχρονα είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διπλή αυτή συνήθεια και μελλοντικά.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο George Washington ανέλυσε δεδομένα από τη Εθνική Μελέτη Αξιολόγησης Πληθυσμού του Καπνού και Υγείας, μια αμερικανική διαχρονική μελέτη για την χρήση του καπνού στην υγεία του πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν συστηματικά επί 6 χρόνια  καπνιστές που έκαναν παράλληλη χρήση παραδοσιακών και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Μέσα από τα ευρήματα της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο των 6 αυτών ετών το 42% των συμμετεχόντων διέκοψε το άτμισμα αλλά συνέχισε το κάπνισμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο το 10% των συμμετεχόντων  διέκοψε το άτμισμα και το κάπνισμα ενώ το 15% συνέχισε να χρησιμοποιεί και τα δύο προϊόντα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Nandita Krishnan « η μελέτη δείχνει ότι το άτμισμα φαίνεται ότι δεν βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος. Όσοι χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα και κανονικά τσιγάρα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία καθώς και τα δύο προϊόντα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Θα πρέπει επομένως να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να κόψουν και το κάπνισμα και το άτμισμα».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να  διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Πρέπει να γίνει πρόσθετη έρευνα για να μάθουμε πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και το άτμισμα σε βάθος χρόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Tobacco Control https://tobaccocontrol.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Δώρα ζωής από 58χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΓΝΘ Ιπποκρατείου

Δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας χάρισε με τον θάνατό του 58χρονος ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΘ Ιπποκράτειο από 28/01 και έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

OHE: Τα απόβλητα που παράγουμε ως ανθρωπότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το 2050

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με τα αστικά απόβλητα να αυξάνονται κατά 2/3 και το κόστος τους να διπλασιάζεται σχεδόν σε μια γενιά, μόνο μια δραστική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και προσιτό μέλλον.

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας οι οποίες συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.