Το άτμισμα δεν φαίνεται να βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα όσοι καπνίζουν και ατμίζουν ταυτόχρονα είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διπλή αυτή συνήθεια και μελλοντικά.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο George Washington ανέλυσε δεδομένα από τη Εθνική Μελέτη Αξιολόγησης Πληθυσμού του Καπνού και Υγείας, μια αμερικανική διαχρονική μελέτη για την χρήση του καπνού στην υγεία του πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν συστηματικά επί 6 χρόνια  καπνιστές που έκαναν παράλληλη χρήση παραδοσιακών και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Μέσα από τα ευρήματα της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο των 6 αυτών ετών το 42% των συμμετεχόντων διέκοψε το άτμισμα αλλά συνέχισε το κάπνισμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο το 10% των συμμετεχόντων  διέκοψε το άτμισμα και το κάπνισμα ενώ το 15% συνέχισε να χρησιμοποιεί και τα δύο προϊόντα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Nandita Krishnan « η μελέτη δείχνει ότι το άτμισμα φαίνεται ότι δεν βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος. Όσοι χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα και κανονικά τσιγάρα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία καθώς και τα δύο προϊόντα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Θα πρέπει επομένως να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να κόψουν και το κάπνισμα και το άτμισμα».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να  διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Πρέπει να γίνει πρόσθετη έρευνα για να μάθουμε πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και το άτμισμα σε βάθος χρόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Tobacco Control https://tobaccocontrol.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Άγχος ή Δύσπνοια;

Πολλές φορές δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εάν η δυσκολία που έχουμε στην αναπνοή μας οφείλεται σε άγχος, ή σε παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πραγματική δύσπνοια.

Ποια ομάδα αίματος αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο Covid λοίμωξης ;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα νέας πολυκεντρικής μελέτης από τη Γαλλία, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης SARS-CoV-2.

Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία