spot_imgspot_img

Οι 6  καλύτερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Το να διατηρείτε τους πνεύμονές σας υγιείς είναι απαραίτητο για να αναπνέετε καλύτερα. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και η μη ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία τους. Τα καλά νέα είναι ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στις τροφές έχουν αναγνωριστεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη λειτουργία των πνευμόνων. Οι 5 τροφές που ακολουθούν τα περιέχουν….

  1. Παντζάρια και χόρτα από παντζάρια

Η ρίζα και τα πράσινα τμήματα του φυτού παντζαριού περιέχουν ενώσεις που βελτιστοποιούν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της πρόσληψης οξυγόνου. Τα συμπληρώματα παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη φυσική απόδοση και τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΠ και της πνευμονικής υπέρτασης, μιας ασθένειας που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες.  Επιπλέον, τα παντζάρια είναι γεμάτα με μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία των πνευμόνων.

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα σας. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους καπνίζουν. Στην πραγματικότητα, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων του καπνού του τσιγάρου στα αποθέματα αντιοξειδωτικών του σώματός σας, συνιστάται στους καπνιστές να καταναλώνουν επιπλέον 35 mg βιταμίνης C την ημέρα. Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από υψηλότερες δόσεις βιταμίνης C και ότι οι καπνιστές που ακολουθούν διατροφή υψηλής πρόσληψης βιταμίνης C έχουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων από εκείνους με χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C. Η κατανάλωση μόνο μίας γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς μεσαίου μεγέθους (119 γραμμάρια) παρέχει το 169% της συνιστώμενης πρόσληψης για βιταμίνη C.

  1. Μήλα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με βραδύτερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας σε πρώην καπνιστές. Επιπλέον, η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα σχετίζεται με καλύτερη πνευμονική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ. Η κατανάλωση μήλων έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στα μήλα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και της βιταμίνης C.

  1. Κολοκύθα

Η σάρκα της κολοκύθας περιέχει μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που προάγουν την υγεία των πνευμόνων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Όλα αυτά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στο αίμα σχετίζεται με καλύτερη πνευμονική λειτουργία τόσο σε μεγαλύτερους όσο και σε νεότερους ανθρώπους. Τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να ωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή όπως η κολοκύθα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές μπορεί να έχουν 25% χαμηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών αντιοξειδωτικών από τους μη καπνιστές, γεγονός που μπορεί να βλάψει την υγεία των πνευμόνων τους.

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς καταναλώνεται συχνά για την ενίσχυση της συνολικής υγείας λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του στον οργανισμό. Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υποστήριξη της πνευμονικής λειτουργίας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.478 άτομα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης σχετίζεται με βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Επιπλέον, η λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη κουρκουμίνης ήταν σημαντικά αρτιότερη σε σχέση με τους καπνιστές που είχαν χαμηλή πρόσληψη κουρκουμίνης

  1. Ντομάτα και προϊόντα ντομάτας

Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας είναι από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων. Η κατανάλωση προϊόντων τομάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών σε άτομα με άσθμα και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με ΧΑΠ. Μια μελέτη του 2019 που έγινε σε 105 άτομα με άσθμα έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες συσχετίστηκε με χαμηλότερο επιπολασμό του μη επαρκώς ελεγχόμενου άσθματος. Επιπλέον, η πρόσληψη ντομάτας σχετίζεται επίσης με βραδύτερη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας σε πρώην καπνιστές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που προκαλεί παρεμπόδιση της ροής του αέρα από τους πνεύμονες.

Πότε θα πρέπει να αποφύγω την αιμοδοσία;

Σε κάθε περίπτωση, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν νιώθετε καλά, σωστό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε αίμα μέχρι να αισθανθείτε εντελώς καλά και υγιής. Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένετε για κάποιο διάστημα αν: