Κοιμηθείτε καλά, γεράστε καλύτερα!

Οι πολλές ή οι λίγες ώρες ύπνου ενδέχεται να προκαλέσουν νοητικά προβλήματα μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που παρακολούθησε τον ύπνο, την ψυχική και σωματική υγεία αλλά και την πνευματική απόδοσή των εθελοντών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο ο ελλιπής (λιγότερες από 7 ώρες) όσο και ο παραπανίσιος ύπνος (περισσότερες από 7 ώρες) σχετίζονταν με μειωμένη ταχύτητα της ικανότητας νοητικής επεξεργασίας αλλά και με χειρότερη μνήμη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές επτά ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση θεωρούνται ιδανικές για μια ισορροπημένη και καλή ψυχική υγεία. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερες ή περισσότερες ώρες την ημέρα φαίνεται να αντιμετωπίζουν πιο πολύ άγχος, να έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης αλλά και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι ο καλής ποιότητας ύπνος είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία αλλά ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ageing.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

Οστεοπορωτικά κατάγματα: μπορούν να προληφθούν;

Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες μετά την ηλικία των πενήντα ετών, θα υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης.