Κοιμηθείτε καλά, γεράστε καλύτερα!

Οι πολλές ή οι λίγες ώρες ύπνου ενδέχεται να προκαλέσουν νοητικά προβλήματα μακροπρόθεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας μεταξύ 38 και 73 ετών, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που παρακολούθησε τον ύπνο, την ψυχική και σωματική υγεία αλλά και την πνευματική απόδοσή των εθελοντών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο ο ελλιπής (λιγότερες από 7 ώρες) όσο και ο παραπανίσιος ύπνος (περισσότερες από 7 ώρες) σχετίζονταν με μειωμένη ταχύτητα της ικανότητας νοητικής επεξεργασίας αλλά και με χειρότερη μνήμη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές επτά ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση θεωρούνται ιδανικές για μια ισορροπημένη και καλή ψυχική υγεία. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερες ή περισσότερες ώρες την ημέρα φαίνεται να αντιμετωπίζουν πιο πολύ άγχος, να έχουν αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης αλλά και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Η καθηγήτρια Barbara Sahakian από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι ο καλής ποιότητας ύπνος είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία αλλά ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ageing.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι αυτό που προστατεύει πραγματικά την υγεία μας μετά τα 50;

Διεθνής μελέτη αποκαλύπτει Ο εθελοντισμός και η φροντίδα των εγγονιών...

8 Πράγματα που γίνονται καλύτερα καθώς γερνάμε

Δείτε τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που συνοδεύουν την Τρίτη ηλικία

Γιατί χάνω την ισορροπία μου;

Η απώλεια της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει πτώσεις και τραυματισμούς επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα.