Ζελεδάκια κάνναβης: Αποσύρονται οριστικά από τα περίπτερα

Τι ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης για τα ζελεδάκια κάνναβης.

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

-Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

-Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

-Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης

Τα ζελεδάκια κάνναβης περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών. Πωλούνται σε μεγάλα περίπτερα και μίνι μάρκετ, με την επισήμανση ωστόσο ότι πρέπει να καταναλώνονται μόνο από ενήλικες και μάλιστα σε πολύ μικρή δοσολογία. Τα ζελεδάκια αυτά κυκλοφορούν τεχνηέντως σε διάφορες γεύσεις, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εφήβους και νέους,

Η εξαϋδροκανναβινόλη είναι ένα από τα φυτοκανναβινοειδή της κάνναβης που εντοπίζεται στο φυτό σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Στο εμπόριο τα σκευάσματα με HHC, όπως είναι τα ζελεδάκια κάνναβης, προέρχονται από ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης, τα οποία έχουν μετατρέψει τα κανναβινοειδή CBD και THC στη συνθετική μορφή της εξαϋδροκανναβινόλης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), τέτοιου τύπου προϊόντα με HHC εμφανίστηκαν αρχικά στα τέλη του 2021 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια έγιναν δημοφιλή στην Ευρώπη το 2022.

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες από την κατανάλωση HHC είναι το αίσθημα άγχους, η ξηροστομία, η ταχυκαρδία, το αίσθημα ζάλης, οι μεταβολές στην όρεξη,  ο ερεθισμός στα μάτια, η ναυτία, η ανησυχία, η παράνοια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.