ΕΟΦ: Σε ποιες περιπτώσεις δεν χορηγούνται αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης

Νέες οδηγίες για τη χορήγηση εισπνεόμενων και συστηματικώς χορηγούμενων αντιβιοτικών φθοριονινολόνης, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εφιστώντας την προσοχή όλων των επαγγελματιών υγείας.

Οι φθοριοκινολόνες είναι μία ευρεία κατηγορία αντιβιοτικών οι οποίες χορηγούνται συστηματικώς (από το στόμα) και ως εισπνεόμενα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έσπευσαν να ενημερώσουν εκ νέου τους γιατρούς για το τι πρέπει να προσέξουν σχετικά με τις συστηματικώς χορηγούμενες και και εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες.  Όπως επισημαίνουν , από πρόσφατα δεδομένα μελετών προκύπτει ότι οι φθοριοκινολόνες συνεχίζουν να συνταγογραφούνται εκτός των ενδεδειγμένων χρήσεων.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να συνταγογραφήσουν τα εν λόγω αντιβιοτικά.

-Σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με ένα αντιοβιοτικό κινολόνης ή φθοριοκινολόνης.

-Σε μη σοβαρές ή αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις, όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και οξεία βρογχίτιδα.

-Σε ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της μη επιλεγμένης κυστίτιδας, της οξείας παρόξυνσης χρόνιας βρογχίτιδας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της οξείας βακτηριακής ρινοκολπίτιδας και της οξείας μέσης ωτίτιδας, εκτός εάν τα άλλα αντιβιοτικά που συνιστώνται συνήθως για αυτές τις λοιμώξεις δεν θεωρούνται κατάλληλα.

-Σε μη βακτηριακές λοιμώξεις, όπως μη βακτηριακή (χρόνια) προστατίτιδα.

-Στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούν

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωση του, οι συστηματικώς χορηγούμενες και οι εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες σχετίζονται με πολύ σπάνιες, σοβαρές μακροχρόνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκαλούν αναπηρία και είναι δυνητικά μη αναστρέψιμες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα κορτικοστεροειδή, σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, καθώς ο κίνδυνος της προκαλούμενης από τις φθοριοκινολόνες τενοντίτιδας και ρήξης τένοντα μπορεί να είναι αυξημένος σε αυτούς τους ασθενείς.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις και μετά από προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης οφέλους – κινδύνου στον μεμονωμένο ασθενή.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΦ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης στέλνει το δικό του μήνυμα.

Το Νοσοκομείο του Μέλλοντος: Καινοτόμες λύσεις ψηφιακής Υγείας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ, σχεδιάζουν το «έξυπνο» νοσοκομείο του μέλλοντος, με καινοτόμες λύσεις ψηφιακής υγείας.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition»

Η διεθνώς διακεκριμένη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaloniki θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition», ο οποίος αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.