spot_imgspot_img

9 πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

Ενώ δεν υπάρχει λόγος για να σας πιάσει πανικός, είναι σίγουρα σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας.

 

Η αναγνώριση της αιτίας ενός πόνου είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό ορισμένων απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Ενώ ένας πόνος μπορεί να μην φαίνεται επικίνδυνος στην αρχή, η ενημέρωση μπορεί να σας γλυτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον.

 

Ένας πόνος μπορεί επίσης να είναι «αντανακλαστικός» κι ενώ εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, η αιτία να βρίσκεται σε άλλο σημείο.

 

Δείτε εννέα τέτοιου είδους πόνους, που μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, εάν αγνοηθούν.

 

1. Πόνος στο στήθος και τον αριστερό βραχίονα

 

shoulders oain

 

Υποθέτουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά, μόνο αν πονάμε γύρω από το στήθος. Ωστόσο, ο πόνος στον αριστερό βραχίονα ή πίσω από το στέρνο, μπορεί να οφείλεται στην ίδια αιτία. Επειδή οι κοιλίες της καρδιάς αποστέλλουν μηνύματα, με τη μορφή των ώσεων, στα ίδια επίπεδα του νωτιαίου μυελού, ένα άτομο με καρδιακό πρόβλημα συχνά αισθάνεται πόνο σε αυτά τα σημεία. Ο πόνος μπορεί, επίσης, να επεκτείνεται στο λαιμό και την κάτω γνάθο.

 

2. Πόνος στον ώμο και το λαιμό

 

Shoulder and neck pain

 

Προβλήματα στους πνεύμονες και το διάφραγμα μπορεί να προκαλέσουν (μέσω του φρενικού νεύρου)  αντανακλαστικό πόνο στη μια πλευρά της περιοχής του λαιμού ή στο ανώτερο τμήμα των ώμων. Αν ένα άτομο έχει αναπνευστικά προβλήματα, παρατεταμένο πόνο στην περιοχή του λαιμού και οξύ πόνο στον ώμο, τότε η επίσκεψη στο γιατρό απαιτείται.

 

3. Πόνος στον ώμο, το λαιμό και τα δεξιά πλευρά

 

below the right ribs

 

Ο πόνος στην άνω περιοχή των ώμων και κάτω από το μαστό στη δεξιά πλευρά, μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε σοβαρής κατάστασης στο συκώτι ή τη χοληδόχο κύστη. Εάν ο πόνος διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε μυϊκό σπασμό.

Επειδή προφανώς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας, λογικά θα είστε σε θέση να διακρίνετε μια δυσκαμψία στον αυχένα από έναν σοβαρό πόνο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας στη δεύτερη περίπτωση.

 

4. Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και στο κάτω μέρος της πλάτης

 

front and back of the body

 

Πόνος στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του σώματος (φωτο) δείχνει ότι το άτομο έχει προβλήματα στο στομάχι και το πάγκρεας. Αυτός είναι ένας από τους πιο δύσκολους στον προσδιορισμό αντανακλαστικούς πόνους. Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές τα άτομα πιστεύουν ότι οφείλεται σε λάθος στάση του σώματος και στην καθιστική ζωή.

 

5. Πόνος στο κέντρο της κοιλιάς

 

Pain in the abdomen

 

Ο πόνος στην περιοχή του ομφαλού, τις περισσότερες φορές, υποδηλώνει ότι το άτομο παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στο λεπτό έντερο. Οποιαδήποτε ελάσσονος σημασίας ή σοβαρή φλεγμονή στο λεπτό έντερο, λειτουργική διαταραχή ή εντερικός σπασμός μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

 

6. Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς

 

number 6

 

Η σκωληκοειδίτιδα και το παχύ έντερο, συχνά προκαλούν πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος στην δεξιά βουβωνική χώρα, θα πρέπει αμέσως να θέτει την υποψία σκωληκοειδίτιδας, μιας κατάστασης απειλητικής για τη ζωή. Τα συμπτώματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

 

7. Άνω μέρος των ποδιών και λεκάνη

 

upper leg

 

Ήπιος ή έντονος πόνος στο πάνω μέρος των ποδιών, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή της λεκάνης και στη μέση, συχνά οφείλεται σε προβλήματα των νεφρών. Η διάγνωση των προβλημάτων στα νεφρά είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση που παρουσιάζετε πόνο ή δυσφορία  σε αυτά τα σημεία.

 

8. Πόνος στο κάτω μέρος της λεκάνης

 

number 8

 

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πυέλου (μπροστά  και πίσω) μπορεί να προέρχεται από την ουροδόχο κύστη. Επισκεφθείτε γιατρό, ειδικά εάν ο πόνος έχει συνοδά συμπτώματα από το ουροποιητικό.

 

9. Πόνος και στις δυο πλευρές της κάτω κοιλίας

 

both sides of lower abdomen

 

Ένα πρόβλημα με τις ωοθήκες (από κύστη, μέχρι καρκίνο)μπορεί να προκαλέσει πόνο και στις δυο πλευρές της κοιλιάς. Η ρήξη μιας κύστης της ωοθήκης, η οποία είναι ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, εμφανίζεται με ξαφνικό, διαπεραστικό πόνο, συνήθως στη μία πλευρά της κοιλιάς και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης