Παιδιά με μεγαλύτερη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και μικρότερη σε πράσινο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ

Παιδιά που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και χαμηλά επίπεδα πράσινων χώρων θα μπορούσαν να έχουν έως 62% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την δημόσια υγεία παγκοσμίως. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος  επιδρά αρνητικά στην υγεία και συμβάλλει στην εκδήλωση πολλών παθήσεων.

Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης που περιλαμβάνει στοιχεία από 37.000 παιδιά, έδειξε ότι εκείνα που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5) και χαμηλότερα επίπεδα πρασίνου μπορεί να είχαν έως και 62% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ, μιας από τις πιο διαδεδομένες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που επηρεάζει περίπου το 5-10% παιδιών και εφήβων.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.217 περιστατικά ΔΕΠΥ, ισοδύναμο με 4.2% του πληθυσμού της έρευνας. Η ανάλυση των πράσινων χώρων αποκάλυψε ότι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με μεγαλύτερο ποσοστό βλάστησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο και με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν 50% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι αύξηση 12% του ποσοστού βλάστησης συνδεόταν με  10% μείωση του κινδύνου ΔΕΠΥ.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Matilda van den Bosch, «στην πραγματικότητα, πρόκειται για περιβαλλοντική ανισότητα, αφού τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και λιγότερο πράσινο αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερο κίνδυνο».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι συσχετισμοί που προκύπτουν από την μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς η έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση πραγματοποιείται στα πρώιμα στάδια της ζωής ενός παιδιού, μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η υγιής φύση και οι ποιοτικοί χώροι πρασίνου μέσα στις αστικές περιοχές συνιστούν σημαντικό παράγοντα στην παροχή της δημόσιας υγείας, μειώνοντας τις ασθένειες και προάγοντας την καλή υγεία και ευημερία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environment International   https://www.sciencedirect.com/journal/environment-international

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.