Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην τρίτη ηλικία «φρενάρουν» την άνοια

Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι  καλλιτεχνικές δραστηριότητες στην τρίτη ηλικία βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερο ένας ηλικιωμένος απασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την πιθανότητα άνοιας και Alzheimer.

Ερευνητές από την Κλινική Mayo στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 256 ανθρώπους άνω των 85 ετών, επί τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Στην έναρξη της έρευνας κανείς δεν είχε προβλήματα μνήμης ή νόησης. Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας, τέσσερα χρόνια αργότερα, 121 άνθρωποι είχαν εμφανίσει ελαφριά νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν σε ποιο βαθμό δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, το πλέξιμο, η ξυλογλυπτική ή η κεραμική θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου και στην εξάσκηση της επιδεξιότητας των κινήσεων καθώς μεγαλώνουμε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως, έπειτα από τέσσερα χρόνια, αυτοί που είχαν τακτική ενασχόληση με τις τέχνες, όπως ζωγραφική, σχέδιο ή γλυπτική, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και νόησης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους δραστηριότητες κατασκευής όπως κεραμική, ξυλογλυπτική, πλέξιμο ή ράψιμο είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και τους υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι είχαν συχνά κοινωνικές δραστηριότητες έξω από το σπίτι, όπως ο κινηματογράφος, η συντροφιά με φίλους και τα ταξίδια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Mayo Clinic  Dr. Rosebound Roberts « η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ώστε να μην πεθάνουν, βοηθώντας αντίθετα στη δημιουργία νέων νευρώνων σε προχωρημένη ηλικία».

Kύριο χαρακτηριστικό της άνοιας είναι η έκπτωση της μνήμης, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας,  που οφείλεται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη σταδιακή ατροφία τους. Εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια,  αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Neurology.  https://n.neurology.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στα άτομα τρίτης ηλικίας

Σχεδόν το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών δεν αναφέρουν ότι έχουν κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους. Όσο μεγαλύτεροι γίνονται σε ηλικία οι άνθρωποι όμως, τόσο περισσότερο χρειάζονται τακτική άσκηση.

Η σωστή διατροφή για την ενίσχυση της μνήμης

Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.