Λοιμώδης μονοπυρήνωση: πώς συνδέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, 1 στους 10 ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση, θα αναπτύξει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης στους επόμενους έξι μήνες.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, γνωστή και ως «νόσος του φιλιού»,  είναι μια ασθένεια που προτιμά κυρίως τους εφήβους και τις μικρότερες ηλικίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στον Ιό Epstein-Barr και εξαπλώνεται κυρίως μέσω του φιλιού  ή όταν μοιραζόμαστε το φαγητό ή το ποτό με κάποιον που έχει τον ιό.

Τα περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση επειδή ομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος  με αποτέλεσμα συχνά να  αποπροσανατολίζουν τον ασθενή.

Ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Lurie στο Σικάγο, για να προβλέψουν ποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν το εξουθενωτικό σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, ανέπτυξαν μια νέα κλίμακα αξιολόγησης της σοβαρότητας της μόλυνσης, την οποία εφάρμοσαν σε 126 φοιτητές που είχαν διαγνωστεί με λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τη νέα κλίμακα, έδειξαν ότι οι πάσχοντες από πιο σοβαρή μορφή λοιμώδους μονοπυρήνωσης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις παράγοντες που καθόριζαν τη σοβαρότητα της ασθένειας: ο πάσχων αδυνατούσε να βγει από το σπίτι όταν τα συμπτώματα ήταν βαριά, αντιμετώπιζε αναπνευστική δυσκολία και εκδήλωνε συμπτώματα στο πεπτικό όπως εμετοί και ναυτία.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, γνωστό και ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα ή αλλιώς η « Αόρατη Νόσος», είναι μια παθολογική κατάσταση της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η έντονη κόπωση και εξάντληση που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα  και δεν υποχωρούν  με την ξεκούραση. Τα αίτια του είναι άγνωστα και η διάγνωση είναι συχνά αρκετά δύσκολη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες ούτε για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, ούτε για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, παρά μόνο υποστηρικτικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την λοιμώδη μονοπυρήνωση, για την πρόληψή της οι ειδικοί συστήνουν, είτε έχετε μολυνθεί είτε όχι, να αποφεύγετε να μοιράζεστε φαγητό και ποτό καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, οδοντόβουρτσες. Εάν έχετε μολυνθεί, μπορείτε να αποτρέψετε τη διάδοση του ιού σε άλλους, με το να μην τους φιλάτε, με το να μην μοιράζεστε φαγητό, ποτό και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και με το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  The Journal of Pediatrics. https://www.jpeds.com/

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη

Τα αρσενικά βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για long Covid

Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 (long Covid), όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας