Ο κακός ύπνος στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο  επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των εφήβων. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά στους έφηβους ηλικίας 13 έως 18 ετών να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες κάθε βράδυ.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης θέλησαν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της διάρκειας του ύπνου, της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού και της ποιότητας του ύπνου στον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Η μελέτη περιελάμβανε 2.075 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και 3.164 άτομα χωρίς την νόσο, που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επτά έως εννέα ώρες την περίοδο της εφηβείας, όσοι κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας (αναλογία πιθανοτήτων 1 προς 4). Όσοι κατά δήλωσή τους δεν κοιμούνταν καλά στην εφηβεία, επίσης είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, με αναλογία πιθανοτήτων 1 προς 5. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές στον χρόνο ύπνου μεταξύ των Σαββατοκύριακων και των σχολικών ημερών δεν επηρέασαν σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr.Torbjörn Åkerstedt, «προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής και κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους και συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Τα ευρήματα της μελέτης μας έδειξαν ο πολύ λίγος ύπνος ή η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής  ανάπτυξης πολλαπλής σκλήρυνσης έως και 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη συσχέτιση μεταξύ ύπνου και κινδύνου εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των ακριβών μηχανισμών και την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

https://jnnp.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Γνώρισε τον άνθρωπο που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών

Η συγκινητική στιγμή που η Δέσποινα Βουχούρη συναντά για πρώτη φορά το "νούμερο 198", τον άνθρωπο που της χάρισε ζωή μέσω του καταλόγου δότη μυελού των οστών.

Ιλαρά: Μαζικοί εμβολιασμοί σε καταυλισμούς Ρομά από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού και μαζικούς εμβολιασμούς στις κοινότητες των Ρομά.

Π.Ο.Ν.: Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών για ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης νεφροπαθών και θαλασσαιμικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.