Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF) από το 2006 και κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της υγείας των νεφρών αλλά και για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

-Τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, μιλάμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

-Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση των νεφρικών παθήσεων γίνεται τυχαία, μετά από έναν προσυμπτωματικό εργαστηριακό ή απεικονιστικό έλεγχο καθώς οι νεφρικές παθήσεις, στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.

– Η Χρόνια Νεφρική Νόσος ευθύνεται για περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου.

-Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο διαφόρων αιτιολογιών.

-1 στους 10 ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρικής βλάβης.

-Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με Χρόνια Νεφρική Νόσο εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1.000.000 άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Από αυτούς τους ασθενείς περίπου οι 11.000 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περίπου 800 άνθρωποι υποβάλλονται σε περιτοναïκή κάθαρση.

-Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση.

-Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Χρόνια Νεφρική Νόσος χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου. Συχνά ένας ασθενής μπορεί να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας χωρίς να έχει εμφανίσει προειδοποιητικά συμπτώματα.

-Εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2040, η χρόνια νεφροπάθεια θα αποτελεί την 5η αίτια για πρώιμο  θάνατο, μετά τα καρδιαγγειακά αίτια, τον καρκίνο, το σακχαρώδη διαβήτη και την χρόνια πνευμονοπάθεια.

-Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.

-Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο, καθώς 1 στους 2 θανάτους των ασθενών  οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο.

-Ποσοστό 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

-Σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό.

-Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, με αποτέλεσμα τοξικές ουσίες όπως  η ουρία και η κρεατινίνη να συσσωρεύονται στο σώμα και να προκαλούν στον οργανισμό κούραση, αδυναμία, ναυτία και ανορεξία. Όταν το επίπεδο της κρεατινίνης αυξηθεί πολύ, τότε ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.

-Στην Ελλάδα η συχνότητα νεφρικής ανεπάρκειας είναι σχεδόν διπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 15.000 νεφροπαθείς. Επίσης πραγματοποιούνται αναλογικά, το 1/3 των μεταμοσχεύσεων σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

-Στο τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό θεραπευτικό μέσο με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

-Ο Άγγλος γιατρός Ρίτσαρντ Μπράιτ ήταν ο πρώτος που ίδρυσε την παθολογία των νεφρών, περιγράφοντας τις κυριότερες εκδηλώσεις της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

– Οι μεγάλοι σταθμοί στην εξέλιξη της νεφρολογίας ήταν η εφαρμογή της αιμοκάθαρσης με τεχνητό νεφρό από τον Ολλανδό γιατρό Βίλχελμ Κολφ, το 1945 και η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρών από τον Αμερικανό χειρουργό Τζόζεφ Μάρεϊ, το1954.

-Η πρώτη επιτυχημένη νεφρική μεταμόσχευση στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον καθηγητή και Ακαδημαικό Κωνσταντίνο Τούντα.

-Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καίριας σημασίας καθώς η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση,  περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη πρόληψη της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».