Ο φυσικός συνδυασμός κατά της κατάθλιψης

Παρόλο που οι επιστήμονες γνώριζαν, εδώ και καιρό, ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, είναι ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα που επέφερε ο συνδυασμός τους.

Ο διαλογισμός σε συνδυασμό με την αεροβική άσκηση βοηθούν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry, διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός άσκησης του μυαλού και του σώματος, όταν γινόταν δύο φορές την εβδομάδα για δύο μήνες, μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης, σε μια ομάδα φοιτητών, κατά 40 %.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις διαπιστώσεις, διότι είδαμε μια τέτοια σημαντική βελτίωση τόσο στους φοιτητές με κλινική κατάθλιψη όσο και στους μη καταθλιπτικούς», δήλωσε ο Brandon Alderman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτές συμπεριφορικές θεραπείες εξετάζονται μαζί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης».

Ο Alderman, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Άσκησης και η Tracey Shors, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και στο Κέντρο για τη Συνεργατική Νευροεπιστήμη, της Σχολής Τεχνών και Επιστημών, ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός της ψυχικής και σωματικής εκπαίδευσης (MAP) ενεργοποίησαν τους φοιτητές με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή να μην επιτρέψουν στα προβλήματα ή τις αρνητικές σκέψεις τους να τούς συντρίψουν.

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες από μόνες τους μπορούν να βοηθήσουν στην κατάθλιψη», επισημαίνει η Shors. «Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν γίνονται σε συνδυασμό, υπάρχει μια εντυπωσιακή βελτίωση στην καταθλιπτικά συμπτώματα, παράλληλα με τις αυξήσεις στην συγχρονισμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου».

Η ίδια ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση του συγκεκριμένου συνδυασμού άσκησης και σε νεαρές μητέρες που ήταν άστεγες, αλλά φιλοξενούνταν σε ειδικές εγκαταστάσεις, όταν άρχισε η μελέτη. Οι συμμετέχουσες εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένα επίπεδα άγχους στην αρχή. Αλλά μετά από οκτώ εβδομάδες, επίσης, ανέφεραν ότι η κατάθλιψη και το άγχος τους είχαν βελτιωθεί, αισθάνονταν ότι έχουν περισσότερα κίνητρα και ήταν σε θέση να δουν πιο θετικά τη ζωή τους.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.