Οι αληθινά υγιεινές μερίδες είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι νομίζουμε.
Σύμφωνα με το βιβλίο Perfect Portion (Η τέλεια μερίδα) της διατροφολόγου Λίντα Γκαζελχάιμερ (μπορείτε να το προμηθευτείτε από το amazon.co.uk), η ποσότητα της πρωτεΐνης που υπάρχει στο πιάτο μας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης μας. Και θυμηθείτε: Τα ζυμαρικά δεν είναι φαγητό. Είναι συνοδευτικό, όπως επίσης το ρύζι και οι πατάτες. Ιδανικά, τα πιάτα μας πρέπει να συνοδεύονται από άφθονα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να κατανέμονται σ’ ένα ιδανικό διαιτολόγιο αναλογικά στα γεύματα της ημέρας. Τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) πρέπει να είναι πιο πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ τα ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου) πιο φτωχά. Επίσης, τα πολλά γεύματα συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στη μείωση της συνολικής ημερήσιας ποσότητας φαγητού και στην καλύτερη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, η μερίδα είναι καλύτερο να σερβίρεται σε μικρό πιάτο, το οποίο γεμίζει με μικρότερες ποσότητες.