spot_imgspot_img

Κρύψτε τα τρόφιμα στα ντουλάπια

Η  θέα των τροφίμων γύρω στο σπίτι αλλά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση  συνδέονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

 

Δύο φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους, αλλά ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες της παχυσαρκίας εντόπισαν οι ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη: τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που σχετίζεται με το βάρος και τη διατήρηση των τροφίμων εμφανώς διαθέσιμα στο σπίτι, έξω από την κουζίνα.

 

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο να εντοπίσει κατά πόσο το περιβάλλον του σπιτιού -αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αποθήκευση και διαθεσιμότητα τροφίμων -σχετίζονταν με την παχυσαρκία, αλλά εξέτασε, επίσης, μια σειρά από ψυχολογικούς παράγοντες. Ενώ τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά δεν είχαν καμία σχέση με την παχυσαρκία, αρκετά -σχετικά με τα τρόφιμα- στοιχεία  είχαν.

 

Οι συμμετέχοντες που ήταν παχύσαρκοι συνήθιζαν να διατηρούν το φαγητό σε εμφανή σημεία,  σε όλο το σπίτι και γενικά έτρωγαν λιγότερο υγιεινά τρόφιμα από  τους μη παχύσαρκους.

 

«Η ποσότητα των τροφίμων ήταν παρόμοια, αλλά στα σπίτια των παχύσαρκων ατόμων, ήταν κατανεμημένη σε περισσότερα σημεία έξω από την κουζίνα»,  δήλωσε ο Charles Emery, καθηγητής Ψυχολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Η κατανομή των τροφίμων στο περιβάλλον μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την αποφυγή του φαγητού. Αυτό δεν είχε τεκμηριωθεί με σαφήνεια στο παρελθόν».

 

Επιπλέον, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, η οποία  σχετιζόταν με το σωματικό βάρος τους και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό, τι οι μη παχύσαρκοι.

 

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε από κοινού την επίδραση του οικιακού περιβάλλοντος και των ψυχοκοινωνικών παραγόντων.

 

«Οι προγνωστικοί παράγοντες δεν θα πρέπει να θεωρούνται αιτίες της παχυσαρκίας», αναφέρει ο Emery και διευκρινίζει  «Διαμορφώνουμε μια λεπτομερή εικόνα του οικιακού περιβάλλοντος που  έχουν δημιουργήσει άνθρωποι από δύο διαφορετικές ομάδες. Δεν γνωρίζουμε όμως αν το περιβάλλον συνέβαλε στην παχυσαρκία ή η παχυσαρκία οδήγησε στη δημιουργία του εκάστοτε περιβάλλοντος».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο,  το περιβάλλον του σπιτιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ο χώρος στον οποίο συνήθως περνούν οι άνθρωποι τον περισσότερο χρόνο τους και είναι το σημείο απ’ το οποίο πρέπει να ξεκινούν να καθιερώνονται οι υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές.

 

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 100 άτομα, ηλικίας μεταξύ 20 και 78 ετών δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;