Από τους ναούς στην Ασία, μέχρι τα στέκια των hippies στη Δύση, το λιβάνι καίγεται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο καπνός του μπορεί να είναι πιο τοξικός από ό, τι ο καπνός του τσιγάρου, προειδοποιεί νέα έρευνα από την Κίνα.
Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο καπνός από το θυμίαμα- μπορεί να είναι πιο μεταλλαξιογόνος, γονιδιοτοξικός και κυτταροτοξικός από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις και αλλαγές στο DNA των κυττάρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα αποτελέσει έναυσμα για μια αξιολόγηση των τέτοιου είδους προϊόντων και της χρήσης τους, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ήταν μικρή σε μέγεθος και διεξήχθη μόνο σε τρωκτικά, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν απόλυτα σαφή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο δρ Nick Robinson, ιατρικός σύμβουλος στο Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα, δήλωσε ότι πολλές μορφές καπνού, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του θυμιάματος, μπορεί να είναι τοξικές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, θα ήταν ίσως συνετό τα άτομα με πνευμονική νόσο να αποφεύγουν την καύση λιβανιού καθώς και οι γονείς με παιδιά, των οποίων οι πνεύμονες αναπτύσσονται.
Όταν το λιβάνι, το οποίο είναι συνήθως κατασκευασμένο από στικς μπαμπού επικαλυμμένα με πριονίδι και αιθέρια έλαια, καίγεται, τα σωματίδια απελευθερώνονται στον αέρα.
Αν αυτά εισέλθουν στις αεροφόρες οδούς με την εισπνοή ενδέχεται να παγιδευτούν στους πνεύμονες και είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση.
Μέχρι τώρα, δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες για το λιβάνι ως πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, την παιδική λευχαιμία και τους όγκους του εγκεφάλου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Chemistry Letters.