spot_imgspot_img

Διατροφή για αντίσταση κατά της γρίπης

Η σωστή διατροφή μπορεί να παρέχει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που ενισχύουν την άμυνά του στις επιθέσεις των ιών και των μικροβίων. Βάλτε στο πιάτο σας τις τροφές που βοηθούν στην αναχαίτιση της πορείας των ανεπιθύμητων εισβολέων.

Την ώρα που οι θάνατοι από τη γρίπη έχουν φτάσει τους 13 στη χώρα μας και ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία του εμβολιασμού και των άλλων προληπτικών μέτρων (αποφυγή συνάθροισης σε κλειστούς χώρους, τακτικό πλύσιμο των χεριών κοκ), το «παζλ» της πρόληψης έρχεται να συμπληρώσει η σωστή διατροφή.

Η κατάλληλη διατροφή και η επαρκής πρόσληψη των κατάλληλων διατροφικών συστατικών βοηθάει στον σχηματισμό ουσιών που συντελούν στη σωστή άμυνα και στην ανοσία του οργανισμού. Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Επιστημονικό Διευθυντή του ιστότοπου neadiatrofis.gr, τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία που οχυρώνουν τον οργανισμό είναι:

Βιταμίνη C: Αποτελεί την κατεξοχήν αμυντική βιταμίνη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πηγές: Φρούτα και λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τις φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, το σπανάκι, το λεμόνι.

Βιταμίνη Ε: Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών όπως η ιντερλευκίνη που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό.

Πηγές: Φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια, στις φυτικές μαργαρίνες, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.

Φυλικό οξύ: Είναι ένα όχι και πολύ γνωστό συστατικό, το οποίο όμως εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται επίσης με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού, όπως για παράδειγμα σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Πηγές: πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, σπανάκι, μπρόκολο, μαγιά μπίρας, συκώτι.

Ψευδάργυρος: Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού.

Πηγές: θαλασσινά και ψάρια, συκώτι, κρέας και πουλερικά, αυγό.

Σελήνιο: Ένα πολύ σημαντικό αν και όχι τόσο γνωστό συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Πηγές: Θαλασσινά, ξηροί καρποί, όπως τα Brazilian nuts, ολικής αλέσεως δημητριακά.

Νερό: Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό καθώς είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει την αποβολή των άχρηστων ουσιών που μεταβολίζονται στο σώμα μας.

Φυτοχημικά αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες κ.α. κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία και άμυνα μας.

Πηγές: Φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ροφήματα και φυσικά αφεψήματα όπως το τσάι, το χαμομήλι, σε ξηρούς καρπούς.

Στην πράξη

  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τουλάχιστον 2-3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα.
  • Καταναλώνετε λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος) και θαλασσινά τουλάχιστον στις 2 φορές την εβδομάδα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως
  • Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα Brazilian nuts
  • Προτιμάται φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο
  • Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών, φυσικών αφεψημάτων.
  • Αποφύγετε στερητικές δίαιτες» υπογράμμισε ο διαπρεπής διατροφολόγος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;