spot_imgspot_img

Χυλοπίτες ή noodles;

Στην σημερινή μας μάχη έχουμε τις αγαπημένες και λαχταριστές χυλοπίτες , φυσικά να αποτελούν το κομμάτι της παράδοσης , και απέναντι τους στην κατηγορία των trend έχουμε τα noodles.

🔸Οι παραδοσιακές χυλοπίτες φτιάχνονται συνήθως με αλεύρι , γάλα και αυγά , ως κύρια συστατικά.

🔹Τα noodles κυκλοφορούν με ποικίλα βασικά συστατικά , με πιο γνωστά το σιτάρι , το ρύζι και τα φασόλια. Υπάρχουν και τα noodles αυγού , τα οποία μοιάζουν περισσότερο με τα υπόλοιπα ζυμαρικά , όπως και με τις χυλοπίτες.

Τι παρατηρούμε από μια διατροφική σύγκριση μεταξύ τους;

🔺Αρχικά , η θερμιδική αξία των απλών noodles με τις χυλοπίτες δεν έχει μεγάλη διαφορά , είναι μόλις 30 θερμίδες στα 100g.

🔺Η μόνη διαφορά που εντοπίζουμε διατροφικά στα μακροθρεπτικά συστατικά είναι ότι οι χυλοπίτες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ακόμα μικρότερη διαφορά στην περιεκτικότητα των λιπαρών , όπου πάλι είναι περισσότερο αυξημένα στις χυλοπίτες.

🔺Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά , δηλαδή βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία , οι διαφορές που παρατηρούμε είναι αρκετά μικρές. Μερικές που ίσως αξίζει να αναφέρουμε είναι ο σίδηρος , ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ , τα οποία υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα στις χυλοπίτες.

Όπως είδαμε και τα δύο είδη ζυμαρικών κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία θερμιδικά. Οι χυλοπίτες , όμως , είναι αυτές που υπερισχύουν θρεπτικά , και στα μικροθρεπτικά αλλά και στην προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη , και αυτό οφείλεται στα συστατικά τους , το γάλα και τα αυγά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;