spot_imgspot_img

Η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικού έλκους

Η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικών ελκών, σύμφωνα με τα ευρήματα βρετανικής έρευνας.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Queensland ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, η λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τη λειτουργία του εντέρου με τρόπο που δεν είχε γίνει αντιληπτός μέχρι τώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το έλκος του πεπτικού συστήματος.

Μελετώντας δεδομένα υγείας από σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, η καθηγήτρια Dr.Naomi Wray από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και το Ινστιτούτο Queensland Brain και ο Dr.Yeda Wu από το IMB, έδωσαν στοιχεία για το πώς λειτουργούν και το πώς «συνδέονται» μεταξύ τους το έντερο και ο εγκέφαλος.

«Ως φοιτητής της ιατρικής είχα παρατηρήσει πώς, τα γαστρεντερικά συμπτώματα ορισμένων ασθενών βελτιώθηκαν μετά από ψυχοθεραπεία ή ψυχιατρική θεραπεία. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής συνδέουν τη μείζονα κατάθλιψη με τον αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών και εξηγούν τη συννοσηρότητα των σοβαρών αυτών παθήσεων » δήλωσε ο Dr. Wu.

Για πολλές δεκαετίες, κύριος προδιαθεσικός παράγοντας του πεπτικού έλκους θεωρούνταν το άγχος. Αυτή η πεποίθηση άλλαξε το 2005, όταν οι Αυστραλοί επιστήμονες Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακτηρίου H. pylori , ως κύρια αιτία που προκαλεί τη γαστρίτιδα και το πεπτικό έλκος.

Όπως επισημαίνει ο Dr. Wu, « μετά την ανακάλυψη αυτή,  η φαρμακευτική αγωγή είχε μειώσει τον επιπολασμό της νόσου, αλλά η σημασία και άλλων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των ψυχολογικών παραγόντων, πρέπει τώρα να τονιστεί εκ νέου».

Μεταξύ των ευρημάτων, οι ερευνητές εντόπισαν  8 γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών του πεπτικού συστήματος. Έξι από τις 8 παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από το βακτήριο H. pylori, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους.

« Αν μπορέσουμε μελλοντικά να δίνουμε στους ασθενείς έναν αριθμό που να προσδιορίζει τον βαθμό γενετικής προδιάθεσης, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για την εμφάνιση των ελκών του πεπτικού συστήματος» δήλωσε η Dr.Naomi Wray.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.  https://www.nature.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;