spot_imgspot_img

Καρκίνος του προστάτη

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ο καρκίνος που εμφανίζεται στην περιοχή του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού στα γεννητικά όργανα των αντρών, ο οποίος παράγει το σπερματικό υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Πολλοί καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και περιορίζονται στον προστάτη, όπου ενδέχεται να μην προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, ενώ ορισμένοι τύποι αυτού του καρκίνου ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και επομένως, χρειάζονται ελάχιστη έως καθόλου θεραπεία, άλλοι τύποι είναι επιθετικοί και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

Ο καρκίνος του προστάτη που εντοπίζεται νωρίς – όταν εξακολουθεί να περιορίζεται μόνο στον προστάτη – έχει πολλές πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα σε αρχικό στάδιο.

Ωστόσο, ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Πρόβλημα στην ούρηση
  • Μειωμένη δύναμη στο ρεύμα των ούρων
  • Αίμα στα ούρα
  • Αίμα στο σπέρμα
  • Πόνος στα οστά
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Στυτική δυσλειτουργία

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονες ενδείξεις ή έντονα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη.

Είναι γνωστό ιατρικά πως ξεκινά όταν τα κύτταρα στον προστάτη αναπτύσσουν αλλαγές στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που καθοδηγούν ένα κύτταρο για τη σωστή λειτουργία του. Ωστόσο, οι αλλαγές οδηγούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται πιο γρήγορα απ? ότι τα κανονικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, τα μη φυσιολογικά κύτταρα συνεχίζουν να ζουν, όταν άλλα κύτταρα θα πέθαιναν.

Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να αναπτυχθεί και να εισβάλει σε κοντινούς ιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να διασπαστούν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη είναι:

  • Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε, καθώς είναι πιο συνηθισμένος μετά την ηλικία των 50 ετών.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν ένας συγγενής αίματος έχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (BRCA1 ή BRCA2) ή πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι υψηλότερος.
  • Παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ένα πιο υγιές βάρος. Σε παχύσαρκα άτομα, ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να είναι πιο επιθετικός, αλλά και να επιστρέψει μετά την αρχική θεραπεία.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη και οι αγωγές για την αντιμετώπισή του περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καρκίνος που εξαπλώνεται (μεταστάσεις). Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινά όργανα, όπως στην ουροδόχο κύστη, ή να προχωρήσει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος στα οστά ή σε άλλα όργανα. Ο καρκίνος του προστάτη που εξαπλώνεται στα οστά μπορεί να προκαλέσει πόνο και σπασμένα οστά, ενώ όταν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, εξακολουθεί να μπορεί ανταποκριθεί σε θεραπείες, αλλά είναι μάλλον απίθανο να θεραπευτεί.
  • Ακράτεια. Τόσο ο καρκίνος του προστάτη όσο και η θεραπεία για την αντιμετώπισή του μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων. Η θεραπεία για την ακράτεια εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι και από την πιθανότητά της να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επιλογές για τη θεραπεία περιλαμβάνουν φάρμακα, καθετήρες και χειρουργική επέμβαση.
  • Στυτική δυσλειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει από καρκίνο του προστάτη ή από την αγωγή του, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων, ακτινοβολιών ή ορμονικών θεραπειών. Για τη θεραπεία της υπάρχουν φάρμακα, καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις.

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη εάν:

  • Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Καταναλώστε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία σας.
  • Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα έναντι συμπληρωμάτων. Καταναλώστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε υγιή  επίπεδα βιταμινών στο σώμα σας.
  • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η άσκηση βελτιώνει τη συνολική υγεία σας, σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν το βάρος σας είναι ήδη υγιές, εργαστείτε για να το διατηρήσετε επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή και κάνοντας γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να ασκείστε περισσότερο και να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Εάν έχετε πολύ υψηλό κίνδυνο να νοσήσετε, μπορείτε να δείτε μαζί με τον γιατρό σας ποια φάρμακα ή άλλες θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από μια πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του προστάτη. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Προηγούμενο άρθροΓαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Επόμενο άρθροΑκμή
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;