spot_imgspot_img

Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι η πάθηση που εμφανίζεται σε ένα από τα ελαστικά μαξιλάρια (δίσκους) που βρίσκονται μεταξύ των μεμονωμένων οστών (σπονδύλων) που συσσωρεύονται για να σχηματίσουν τη σπονδυλική σας στήλη.

Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης ή να ερεθίσει ένα κοντινό νεύρο. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η δισκοκήλη, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, ενώ η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ή την ανακούφιση της πάθησης.

Συμπτώματα

Η δισκοκήλη συνήθως εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στο λαιμό. Ενδείξεις και συμπτώματα εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο δίσκος και από το αν πιέζει κάποιο νεύρο.

  • Πόνος στο χέρι ή στα πόδια. Εάν η δισκοκήλη βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης σας, συνήθως θα αισθανθείτε τον περισσότερο πόνο στους γλουτούς και το μηρό σας. Εάν είναι στο λαιμό σας, συνήθως θα αισθανθείτε τον περισσότερο πόνο στον ώμο και το χέρι σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνεται έντονος στο χέρι ή το πόδι σας όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Τα άτομα με την πάθηση αυτή συχνά έχουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο μέρος του σώματος που εξυπηρετείται από τα προσβεβλημένα νεύρα.
  • Αδυναμία. Οι μύες που λειτουργούν από τα προσβεβλημένα νεύρα τείνουν να εξασθενούν. Αυτό μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στο να σκοντάφτετε ή να επηρεάσει την ικανότητά σας να σηκώσετε ή να κρατήσετε αντικείμενα.

Ακόμη, ενδέχεται να έχετε δισκοκήλη χωρίς συμπτώματα. Ίσως να μην γνωρίζετε καν ότι την έχετε εκτός εάν το εντοπίσετε μέσω ακτινογραφίας στη σπονδυλική σας στήλη.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος στον αυχένα ή την πλάτη κατευθύνεται κάτω από το χέρι ή το πόδι σας ή εάν νιώθετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία.

Αιτίες

Η δισκοκήλη εμφανίζεται συνήθως ως το αποτέλεσμα μιας σταδιακής φθοράς που σχετίζεται με τον εκφυλισμό δίσκου. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι σας γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και είναι πιο επιρρεπείς σε σχίσιμο ή ρήξη ακόμη και με μια μικρή καταπόνηση ή ένα στρίψιμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κήλη του δίσκου τους. Μερικές φορές, η χρήση των μυών της πλάτης αντί των μυών του ποδιού και του μηρού σας για την ανύψωση βαριών αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει στην πάθηση, ενώ πιο σπάνια ένα συμβάν που επέφερε κάποιον τραυματισμό, όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη είναι η αιτία.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο δισκοκήλης είναι:

  • Βάρος. Το υπερβολικό βάρος του σώματός σας προκαλεί επιπλέον πίεση στους δίσκους στο κάτω μέρος της πλάτης σας.
  • Επάγγελμα. Τα άτομα σε σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην πλάτη. Η επαναλαμβανόμενη ανύψωση, το τράβηγμα,  η ώθηση, η κάμψη και το στρίψιμο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο δισκοκήλης.
  • Γενετική. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν μια προδιάθεση για την εμφάνιση της πάθησης
  • Κάπνισμα. Πιστεύεται ότι το κάπνισμα μειώνει την παροχή οξυγόνου στο δίσκο, αναγκάζοντάς το να καταρρεύσει πιο γρήγορα.

Επιπλοκές

Ακριβώς πάνω από τη μέση σας, είναι εκεί που τελειώνει ο νωτιαίος μυελός σας. Αυτό που συνεχίζεται μέσω του νωτιαίου καναλιού είναι μια ομάδα μακρών νευρικών ριζών που μοιάζουν με την ουρά ενός αλόγου (Cauda Equina).

Η κήλη του δίσκου σας μπορεί να συμπιέσει ολόκληρο το νωτιαίο κανάλι, συμπεριλαμβανομένων όλων των νεύρων αυτής της «ουράς». Σε σπάνιες περιπτώσεις, απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή μόνιμης αδυναμίας ή παράλυσης.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε:

  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία μπορεί να αυξηθούν σε σημείο να εμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Το σύνδρομο ιππουρίδας (Cauda Equina) μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή δυσκολία στην ούρηση.
  • Αναισθησία «σελών». Η προοδευτική απώλεια αίσθησης που επηρεάζει τις περιοχές που αγγίζουν μια σέλα, δηλαδή, τους εσωτερικούς μηρούς, το πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή γύρω από το ορθό.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τη δισκοκήλη, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής:

  • Ασκηθείτε. Η ενίσχυση των μυών του κορμού σταθεροποιεί και στηρίζει τη σπονδυλική στήλη.
  • Διατηρήστε καλή στάση. Αυτό μειώνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους σας. Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και ευθυγραμμισμένη, ειδικά όταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σηκώστε σωστά τα βαριά αντικείμενα, κάνοντας τα πόδια σας –  και όχι την πλάτη σας – να κάνουν την περισσότερη δουλειά.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, κάνοντάς τους εκτεθειμένους στην κήλη.
  • Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τη χρήση προϊόντων καπνού.

Προηγούμενο άρθροΚαρκίνος εντέρου
Επόμενο άρθροΓαστρίτιδα
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;