spot_imgspot_img

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη.

Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται πριν την έναρξη των εποχικών εξάρσεων γρίπης και εφόσον χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλκαλά συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία για 14.322 ανθρώπους άνω των 40 ετών που είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό και από 71.610 ανθρώπους που δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως για παράδειγμα, την ηλικία, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, όσοι είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης, είχαν 12% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Αντίθετα, το εμβόλιο κατά της πνευμονίας δεν βρέθηκε να έχει ανάλογη θετική επίπτωση στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όμως ήταν υπό διερεύνηση το κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι ενός εγκεφαλικού.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Φρανσίσκο ντε Αμπάχο, « η νέα μελέτη μας δείχνει ότι όσοι έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο, έχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Για να προσδιοριστεί πάντως κατά πόσο αυτό όντως οφείλεται στην προστατευτική επίπτωση του ίδιου του εμβολίου ή σε άλλους παράγοντες, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αποτελέσματα είναι ένας ακόμη λόγος για τους ανθρώπους να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης, ιδίως αν έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού, δείχνει όμως ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology». https://n.neurology.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;