spot_imgspot_img

Πρέπει να ανησυχώ για την υγεία μου στο μέλλον εάν είχα εμφανίσει διαβήτη κατά την κύηση;

Γράφει ο Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαστολόγος, http://www.drliakakos.gr/

Σε περίπτωση διαβήτη της κύησης, δεν υπάρχει κίνδυνος διαβήτη μελλοντικά για το παιδί. Σε ορισμένες περιπτώσεις (βρέφος πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό, θεραπεία με ινσουλίνη), το μωράκι μπορεί να διαγνωστεί με υπογλυκαιμία, η οποία χρειάζεται τακτική ιατρική παρακολούθηση τις πρώτες ώρες και μέρες που ακολουθούν τη γέννηση και πιθανώς χορήγηση κατάλληλης αγωγής.

Η γλυκαιμία ήδη μετά τη γέννηση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στη μητέρα σε μελλοντική εγκυμοσύνη ή αργότερα στη ζωή, είναι αυξημένος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να προσαρμόζετε τη διατροφή σας, να ελέγχετε το βάρος σας και να ασκείστε. Η παρακολούθηση του σακχάρου από τον γιατρό παραμένει επίσης πρωταρχικής σημασίας: δύο μήνες μετά τον τοκετό συνιστάται εξέταση του σακχάρου νηστική και μετά από φόρτιση με γλυκόζη. Αν η τιμή του σακχάρου είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος πρέπει να ξαναγίνει σε ένα χρόνο, σε τρία χρόνια και πριν από κάθε νέα εγκυμοσύνη.

Συμβουλές σχετικά με τους κανόνες υγιεινής

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η δίαιτα δεν είναι η ίδια για όλες τις γυναίκες και οι διαιτολόγοι οφείλουν να την εξατομικεύουν. Η δίαιτα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ποσοτικά και ποιοτικά, στην κάθε γυναίκα. Μόνον με αυτή την προϋπόθεση έχουμε πιθανότητες πιστής τήρησής της. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε λιγότερο ανεκτικοί όσον αφορά την αύξηση του βάρους γιατί είναι επιβαρυντικός παράγοντας για επιπλοκές.

Πιο το όφελος της ιατρικής παρακολούθησης μετά την κύηση;

Εκτιμάται ότι ο διαβήτη της κύησης είναι μια προειδοποίηση για πιθανή μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος παραμένει για 25 έως 30 χρόνια μετά την εκδήλωση διαβήτη της κύησης. Καθώς δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε ούτε την ηλικία, ούτε τα γονίδια προδιάθεσης, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, να παρακολουθούμε το βάρος μας, να αθλούμαστε και να ελέγχουμε περιοδικά το σάκχαρο μας.

Πρέπει να μιλούμε για διαβήτη τύπου 2 στην κύηση;

Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στον διαβήτη της κύησης, ο οποίος είναι μια διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της κύησης και τον προϋπάρχον διαβήτη πριν από τη σύλληψη, δηλαδή τον διαβήτη τύπου 2. Όταν υπάρχουν επιπλοκές, αυτές συνήθως συμβαίνουν στις γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 2 και αντιπροσωπεύει το 15% των διαγνώσεων διαβήτη της κύησης. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να ανιχνεύουμε το διαβήτη τύπου 2 στην αρχή της κύησης και ακόμα πριν από τη σύλληψη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Διπολική διαταραχή στα παιδιά

Πως η διπολική διαταραχή συνδέεται με την ηλικία των γονιών;

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε