spot_imgspot_img

Πως επηρεάζονται οι συγγενείς και οι σύντροφοι των ατόμων με κοιλιοκάκη

Σύμφωνα με έρευνα, τόσο οι σύζυγοι όσο και οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών με κοιλιοκάκη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας άλλης αυτοάνοσης νόσου.

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πυροδοτείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία, εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές διαταραχές όπως υποσιτισμό, αναιμία, στειρότητα, μειωμένη οστική πυκνότητα, νευρολογικές διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, σε μακροχρόνια μελέτη που πραγματοποίησαν σε συζύγους και σε σε συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με κοιλιοκάκη, παρακολούθησαν την ανάπτυξη  αυτοάνοσων ασθενειών όπως η νόσος του Crohn, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σαρκοείδωση, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ελκώδης κολίτιδα. Στην μελέτη, που διήρκησε περίπου 11 χρόνια, συμμετείχαν 84.000 άτομα που ήταν συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρας, μητέρα, αδέλφια και απόγονοι) και σύζυγοι ασθενών με κοιλιοκάκη. Συγκριτικά εξετάστηκαν 430.942 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των δύο ομάδων, διαπιστώθηκε ότι στο 4,3% των συγγενών των ατόμων με κοιλιοκάκη αναπτύχθηκε μία άλλη αυτοάνοση νόσος, σε σύγκριση με το 3,3%  της ομάδας  ελέγχου. Οι αυτοάνοσες νόσοι που εμφανίστηκαν συχνότερα ήταν ο ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης τύπου Ι και η σαρκοείδωση.

Οι ερευνητές, κατά την ολοκλήρωση της μελέτης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αναπάντεχο εύρημα. Ενώ ο αυξημένος κίνδυνος που διαπιστώθηκε στους συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων με κοιλιοκάκη μπορεί να εξηγηθεί από τα κοινά γονίδια και το ρόλο που παίζει ο γενετικός παράγοντας, η συχνότερη εμφάνιση αυτοάνοσων νόσων στους συντρόφους ή συζύγους επισημαίνει την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Μια άλλη ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές είναι πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό επειδή ότι οι σύντροφοι μοιράζονται χαρακτηριστικά του μικροβιώματος, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος και τον εντερικό σωλήνα σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι οι συγγενείς πρώτου βαθμού και οι σύντροφοι των ατόμων που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως η κοιλιοκάκη, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν συχνότερα ιατρική συμβουλή σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι ιατροί οι οποίοι γνωρίζουν τον ασθενή με κοιλιοκάκη είναι πιο πιθανό να εξετάσουν τουλάχιστον τους συγγενείς πρώτου βαθμού για την ύπαρξη ενός αυτοάνοσου νοσσήματος.

Σύμφωνα με της επικεφαλής της έρευνας Dr.Louise Emilsson, «βρήκαμε πειστικά αποτελέσματα που μαρτυρούν ότι οι στενοί συγγενείς βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν αυτές τις νόσους, αλλά το πιο εκπληκτικό, είναι ότι διαπιστώσαμε ότι οι σύζυγοι μπορεί επίσης να είναι σε κίνδυνο. Ο επιπολασμός εμφάνισης της κοιλιοκάκης στους πρώτου βαθμού συγγενείς των ατόμων με κοιλιοκάκη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αντιστοιχεί περίπου στο 10%. Παρά τη διαπίστωση αυτή, λίγα είναι ακόμη γνωστά σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας άλλης αυτοάνοσης ασθένειας σε αυτά τα άτομα».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων;

Έλλειψη ενημέρωσης έχουν οι Έλληνες για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Διαχείριση της νόσου Alzheimer στη σωστή στιγμή και στη σωστή θέση: Μια εξατομικευμένη προσέγγιση

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Βλάμος, πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

«Ανθρώπινο ραντάρ» για τη νόσο Πάρκινσον

Επαναστατική ασύρματη συσκευή παρακολουθεί εξ αποστάσεως την εξέλιξη των ασθενών στο σπίτι