spot_imgspot_img

Η άσκηση ωφελεί … σοβαρά την καρδιά, με προσοχή όμως !

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η φυσική άσκηση ακόμα και μέτριας έντασης (30 λεπτά την ημέρα βάδιση, κηπουρική, δουλειές σπιτιού, χορός) επιτυγχάνει:

 • Να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
 • Να ρυθμίσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
 • Να περιορίσει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους
 • Να συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος και αρθρώσεων, στην αρμονική λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος
 • Να βελτιώσει τη λειτουργία των μηχανισμών πήξης – ινωδόλυσης

Η άσκηση γυμνάζει την καρδιά μας, τους μύες μας, ρυθμίζει το βάρος μας, προσφέρει ευεξία. Η ευεργετική άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα είναι η μέτριας ένταση συστηματική άσκηση (βάδισμα ή ήπιο τρέξιμο) που γίνεται για λιγότερο των 3 ωρών την εβδομάδα. Ιδιαίτερα η βάδιση, που αποτελεί τον πιο φθηνό και εφικτό τρόπο άσκησης, συνιστάται να γίνεται με στόχο τη διάνυση 22 χιλιομέτρων την εβδομάδα, με ρυθμό 3-4 χιλιόμετρα την ημέρα σε διάρκεια 20-30 λεπτών.

Ταυτόχρονα όμως όποιος θέλει να γυμναστεί με ασφάλεια θα πρέπει να γνωρίζει ότι από τα 1,5 εκατ. εμφράγματα που καταγράφονται το χρόνο, τα 75.000 έχουν συμβεί σύντομα μετά άσκηση. Επίσης είναι απαραίτητος ο προαθλητικός έλεγχος, ιδίως αν στην οικογένειά μας κατά το παρελθόν υπήρξαν περιστατικά θανάτου σε νεαρά άτομα άγνωστης αιτίας.

Προσοχή όμως!

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα άτομα που ξεκινούν την άθληση χωρίς να έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι σημαντικό να γνωρίζουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο. Εφαρμόζοντας το ελληνικό score κινδύνου μπορεί ο καθένας, ανάλογα με τις τιμές χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, το αν είναι καπνιστής, την ηλικία και το φύλο του να αναγνωρίσει αν βρίσκεται σε πράσινη ζώνη (χαμηλού κινδύνου) ή κόκκινη ζώνη υψηλού κινδύνου). Εάν ο κίνδυνος είναι χαμηλός, η απλή καρδιολογική εξέταση με ακρόαση, λήψη ιστορικού και ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να είναι αρκετή.

Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλός, τότε η δοκιμασία κόπωσης θα χρειαστεί για να εκτιμήσει την λειτουργική μας ικανότητα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας για το αν μπορούμε να γυμναστούμε και αν χρειάζεται να προβούμε σε κάποιες προληπτικές εξετάσεις:

 • Στηθαγχικό πόνο ή δυσφορία στην άσκηση
 • Ανεξήγητο λιποθυμικό επεισόδιο
 • Δύσπνοια κόπωση κατά την άσκηση
 • Διάγνωση καρδιακού φυσήματος
 • Αρτηριακή υπέρταση ή Διαβήτη
 • Οστικό άλγος ή πρόβλημα σε άρθρωση
 • Είστε καπνιστής
 • Οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου ή στεφανιαίας νόσου σε συγγενή α’ βαθμού σε ηλικία μικρότερης των 50 ετών
 • Ιστορικό στην οικογένεια νοσημάτων όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, σύνδρομο marfan σύμπλοκων αρρυθμιών

Τέλος πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των αθλούμενων σε αθλητικούς χώρους είναι να υπάρχει Ιατρός καθώς και εξωτερικός απινιδωτής.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία   https://www.hcs.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

5 σημαντικοί λόγοι να τρώτε σταφύλια

Αν δεν έχετε ήδη εντάξει στη διατροφή σας τα σταφύλια ανακαλύψτε πέντε πολύ σημαντικούς λόγους υγείας να το κάνετε

Η απλή καρδιολογική εξέταση που προβλέπει την άνοια

Μια απλή καρδιολογική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αλάτι: Ιμαλαΐων ή θαλασσινό;

Είναι τελικά προτιμότερο το αλάτι Ιμαλαΐων από το θαλασσινό αλάτι; Σε τι διαφέρει και ποια είναι η σύσταση και οι ιδιότητες του;