spot_imgspot_img

Με αυτές τις  μορφές καρκίνου συνδέεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εμφανίζεται όταν τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τα πίσω, προς στον οισοφάγο, στο σωλήνα δηλαδή που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Το κάψιμο στο στομάχι και οι ξινίλες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας ασθένειας που σχετίζεται σημαντικά με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα από τον γαστρεντερολόγο καθώς συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών και των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς, το ένα τέταρτο ( 24%) είχε ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε βάθος χρόνου 16 ετών, 931 άτομα εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 άτομα εμφάνισαν λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 άτομα οισοφαγικό καρκίνωμα.

Από την επεξεργασία των ιατρικών στοιχείων διαπιστώθηκε πως τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, ανεξάρτητα από το φύλο τους, από το αν κάπνιζαν ή από το πόσο αλκοόλ έπιναν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου, δηλαδή ένα στα έξι, σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κρίστιαν ‘Αμπνετ, «χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τα ποσοστά κινδύνου για καρκίνο ».

Η επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.  https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/journal/10970142

 

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;