spot_imgspot_img

Προστατευτείτε από το τσίμπημα των κουνουπιών με … ζάχαρη!

Το τσίμπημα από τα κουνούπια δεν είναι πάντα αθώο καθώς εκτός από την ενοχλητική φαγούρα που μας προκαλεί, μπορεί να μεταδώσει και ορισμένες ιδιαίτερα επικίνδυνες ασθένειες όπως ελονοσία, ιό του Δυτικού Νείλου, δάγκειο πυρετό, κίτρινό πυρετό και ορισμένους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδα.

Τα κουνούπια επιλέγουν τα ανθρώπινα θύματά τους με βάση το άρωμα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων χημικών ουσιών του ανθρώπινου ιδρώτα. Παρά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι για να προστατευθούμε από τα κουνούπια, δεν είναι λίγες οι φορές που θα κατορθώσουν τελικά να μας τσιμπήσουν.

Μια νέα Ιταλική έρευνα υποστηρίζει ότι, αν και δεν είναι εφικτό να προστατευτούμε απόλυτα από τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας τσιμπήσουν χρησιμοποιώντας ζάχαρη! Η έρευνα έδειξε ότι, «ταΐζοντας» τα κουνούπια με ζάχαρη, είναι εφικτό να…αποσπάσουμε την προσοχή τους από το ανθρώπινο αίμα.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εστίασε στα θηλυκά κουνούπια-τίγρεις, που έλκονται ειδικά από ανθρώπους που ζουν σε αστικές περιοχές, κουνούπια τα οποία μεταφέρουν αρκετούς επικίνδυνους ιούς.

Τα θηλυκά κουνούπια – τίγρεις κερδίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να γεννήσουν τα αβγά τους ρουφώντας αίμα, αλλά επίσης και μέσα από την τροφή που λαμβάνουν από τη ζάχαρη που υπάρχει στο νέκταρ των λουλουδιών.

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν, κάνοντας αναλύσεις σε συγκεκριμένους ιστούς, αν σε ένα κουνούπι το οποίο είχε καταναλώσει ζάχαρη, μειωνόταν η επιθυμία για ανθρώπινο αίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ζάχαρη προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας στα κουνούπια, όμοιο με εκείνο που ακολουθεί ενός γεύματος με ανθρώπινο αίμα, με αποτέλεσμα ο κορεσμός αυτός να μην τους δημιουργεί κανένα ενδιαφέρον στη συνέχεια για ανθρώπινο αίμα.

«Μειώνοντας την έλξη που ασκεί στα κουνούπια το ανθρώπινο αίμα, μειώνεις τα τσιμπήματα και άρα μειώνεις και τις ιογενείς ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια στους ανθρώπους. Το αρνητικό είναι ότι η τεχνική αυτή αποδίδει για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς διαπιστώθηκε πως η «όρεξη» των κουνουπιών για ανθρώπινο αίμα μειώθηκε μόνο για περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση ζάχαρης » επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Πάολο Γκαμπριέλι, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Biology».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Κοτόπουλο με σουσάμι

Φτιάξτε σε χρόνο dt μια εύκολη συνταγή με κοτόπουλο ΥΛΙΚΑ *1...

5 συχνά λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, εάν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, ενδέχεται να καταλήξετε να πάθετε θερμοπληξία, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Δείτε πώς θα αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο. 

Ρυζόγαλό ή tiramisou;

Ρυζόγαλό ή tiramisou; ποιο πρέπει να διαλέξετε σύμφωνα με τον διαιτολόγο;