Νομίζετε ότι μόνο ο καφές σας περιέχει καφεΐνη; Αν ναι, κάνετε λάθος. Η καφεΐνη κρύβεται σε διάφορα ποτά και τρόφιμα που πολλά από αυτά δεν υποψιαζόμαστε. Αν προσπαθείτε, λοιπόν, να περιορίσετε την καφεΐνη καλό είναι να μάθετε που… κρύβεται.

Καφές ντεκαφεϊνέ: ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα της καφεΐνης, αλλά ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει ίχνη καφεΐνης (έως 20 χιλιοστόγραμμα σε ορισμένες φορές).

Σοκολάτα: οι γλυκές μπάρες δημητριακών, η σοκολάτα και τα energy bars μπορεί να περιέχουν επιπλέον καφεΐνη. Επειδή μάλιστα το κακάο που περιέχουν πολλά από αυτά τα προϊόντα αποτελεί φυσική πηγή καφεΐνης, συχνά η καφεΐνη δεν αναγράφεται ως συστατικό στις ετικέτες αυτών των τροφίμων. Και δεν είναι μόνο κακάο που περιέχει καφεΐνη: η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει μέχρι 30 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, περίπου την ίδια ποσότητα που έχει ένα αναψυκτικό.

Ορισμένα αναλγητικά: Η καφεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά. Όταν λαμβάνετε ένα παυσίπονο για να αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλό, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση στον καρδιακό ρυθμό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά παυσίπονα περιέχουν καφεΐνη. Δύο δισκία, για παράδειγμα, γνωστού παυσίπονου μπορούν να έχουν ως 130 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ποσότητα δηλαδή που περιέχει ένα φλιτζάνι καφές.

Τσίχλες για δροσερή αναπνοή: Προσπαθώντας να απαλλαγείτε από την μυρωδιά του καφέ στην αναπνοή σας, είναι πιθανό να αυξάνετε την καφεΐνη που προσλαμβάνετε, χωρίς να το γνωρίζετε. Μερικές τσίχλες ή μέντες περιέχουν καφεΐνη, κάποιες μάλιστα περιέχουν τέτοια ποσότητα που ισούται με ένα φλιτζάνι καφέ.

Τρόφιμα και ποτά: η καφεΐνη μπορεί επίσης να περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, όπως γλυκά με κακάο, αναψυκτικά τύπου κόλα, ροφήματα με guarana, πράσινο, μαύρο ή λευκό τσάι κτλ.