spot_imgspot_img

Δρ Νικόλαος Πατέλης: Διαβητικό Πόδι και η αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας

Η μη έγκαιρη ή η ελλιπής αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού οδηγεί σε επιπλοκές, με σοβαρότερη τον ακρωτηριασμό, επισημαίνει μιλώντας στο Liveit ο Αγγειοχειρουργός- Αγγειολόγος Δρ Νικόλαος Πατέλης.

Γράφει ο Δρ Νικόλαος Πατέλης,  MD, MSc, PhD, FACS

Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος

Αν. Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

https://www.patelismd.com/

Το διαβητικό πόδι αποτελεί επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη όταν αυτός δεν ελέγχεται σωστά και ο ασθενής παρουσιάζει συχνά ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου. Υπάρχει η πρόβλεψη πως το 2030 περίπου το 10% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού θα πάσχει από διαβήτη και 2% θα υποστεί ακρωτηριασμό λόγω διαβητικού ποδιού. Σήμερα, από αυτή την αιτία χάνεται ένα άκρο ανά δύο λεπτά.

Το διαβητικό πόδι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που προκαλείται από την  έλλειψη αίσθησης στο πόδι του διαβητικού και τις ανατομικές αλλοιώσεις που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο πατά το άκρο στο έδαφος. Οι μικροτραυματισμοί του ποδιού οδηγούν σε λοίμωξη, η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσης. Οι τρεις παράγοντες (νευροπάθεια, κακή αιμάτωση και λοίμωξη) οδηγούν στο διαβητικό πόδι που παρουσιάζεται με ερυθρό και οιδηματώδες άκρο που είναι ζεστό στην αφή. Παρά την βαρύτητα της κατάστασης ο ασθενής δεν πονάει λόγω της διαβητικής νευροπάθειας που «μουδιάζει» το άκρο. Αυτό συχνά οδηγεί τον ασθενή να πιστεύει πως η θεραπεία μπορεί να περιμένει, κάτι που ίσως οδηγήσει σε επιπλοκές και ακρωτηριασμό.

Η θεραπεία του διαβητικού ποδιού απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αντιβιοτικής θεραπείας, χρήσης ειδικών υποδημάτων και επεμβάσεων. Οι επεμβάσεις έχουν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν την λοίμωξη, να καθαρίσουν τους κατεστραμμένους ιστούς αλλά και να βελτιώσουν την αιμάτωση και την επούλωση του άκρου. Η μη έγκαιρη ή η ελλιπής αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού οδηγεί συχνά σε ακρωτηριασμό που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Λόγω της βαρύτητας του διαβητικού ποδιού, ο ρόλος της προφύλαξης είναι σημαντικότατος. Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει τα πόδια του και να τα ελέγχει σε καθημερινή βάση για τραυματισμούς ή πληγές. Στους ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τα πόδια τους (λόγω ηλικίας ή άλλου προβλήματος υγείας), προτείνω την χρήση βαμβακερής λευκής κάλτσας σε καθημερινή βάση ώστε οποιαδήποτε αιμορραγία ή μικροτραυματισμός να φαίνεται στην κάλτσα. Οι μύκητες ή οι υπερκερατώσεις των ποδιών θα πρέπει να καταπολεμούνται με την βοήθεια ειδικού ποδολόγου με εμπειρία στα άκρα των διαβητικών. Το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή του διαβητικού ποδιού είναι η σωστή ρύθμιση του σακχάρου.

Το διαβητικό πόδι αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται από ομάδα ειδικών με εμπειρία σε αυτό το πρόβλημα και η θεραπεία πρέπει να είναι έγκαιρη ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;