spot_imgspot_img

Η απλή καρδιολογική εξέταση που προβλέπει την άνοια

Μια απλή καρδιολογική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ένα υπερηχογράφημα καρδιάς πιθανότατα να μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν η εν λόγω εξέταση να πραγματοποιείται στον γενικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις ασθενών, για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο. Οι ερευνητές, υποστηρίζουν τώρα ότι, εάν αυτή η εξέταση εφαρμοζόταν ευρέως στους ηλικιωμένους, θα μπορούσε να «μαρτυρήσει» τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα εξέτασαν 5.078 ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 75 ετών στις ΗΠΑ χωρίς άνοια. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξέταση της καρδιάς με υπερηχοκαρδιογράφημα το 2011 – 2013. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν για  δεύτερη φορά στην εξέταση το διάστημα 2016 – 2017 και τέλος μια τρίτη φορά το 2018 – 2019, ώστε να γίνει επανέλεγχος της καρδιάς, αλλά και μετρήσεις σχετικά με την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι γιατροί αξιολόγησαν τις εγκεφαλικές τους επιδόσεις μέσω ενός συνδυασμού γνωστικών τεστ. Έπειτα, αξιοποίησαν τα αποτελέσματα για να καταλήξουν, βάσει επίσημων κριτηρίων, σε διάγνωση σχετικά με την ύπαρξη ή μη άνοιας.

Συνολικά, 763 άτομα εκδήλωσαν κάποια εγκεφαλική διαταραχή μέχρι το 2019, με τον κίνδυνο να είναι 35% μεγαλύτερος για όσους αντιμετώπιζαν κολπική καρδιοπάθεια, δηλαδή μια σειρά διαταραχών που επηρεάζουν την ικανότητα των κόλπων να αντλούν αίμα μέσω της καρδιάς.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με ανωμαλίες στον αριστερό κόλπο της καρδιάς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, ακόμα κι αν δεν έδειχναν σημάδια καρδιακών προβλημάτων καθώς αν ο αριστερός κόλπος δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να περιοριστεί η ροή αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τον κίνδυνο άνοιας.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;