Κρύο; Καιρός για σούπα και μάλιστα μια νόστιμη σούπα που θα ενισχύσει την όραση σας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής
Υλικά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό
5 φλιτζάνια καρότα ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου με μειωμένο νάτριο ή ζωμός λαχανικών
½ φλιτζάνι μισό-μισό (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση.
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σέλινο. μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, για 4 έως 6 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο και θυμάρι (ή μαϊντανό). Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, περίπου 10 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε τα καρότα. Προσθέστε το νερό και ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά για να διατηρήσετε το βράσιμο και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει πολύ, περίπου 25 λεπτά.
Βήμα 2
Πολτοποιήστε τη σούπα σε παρτίδες στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
(Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε πουρέ ζεστά υγρά.) Ανακατεύετε μισό-μισό (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
Τα οφέλη
Η βιταμίνη Α που περιέχουν τα καρότα θεωρείται ότι είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία της όρασης στο σκοτάδι και συγκεκριμένα για την προσαρμογή του οφθαλμού στο σκοτάδι.