spot_imgspot_img

Αλτσχάιμερ: 6 χρήσιμες διατροφικές οδηγίες

Αν φροντίζετε ένα άτομο που πάσχει από την Αλτσχάιμερ πρέπει να δώσετε βάσει σε αυτές τις συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διατροφή του.

Δώστε του χρόνο

Οργανώστε το πρόγραμμα του έτσι ώστε το άτομο με Αλτσχάιμερ να έχει επαρκή χρόνο να τρώει το φαγητό του με ηρεμία και να μπορεί να το απολαύσει. Μην πιέζετε να φάει ή να τελειώσει το φαγητό του γιατί έτσι τον αγχώνετε. Κλείστε την τηλεόραση ή άλλες πηγές περισπασμού καθώς μπορεί να του αποσπούν την προσοχή και να μην ολοκληρώσει το γεύμα του.

Επιλέξτε τα κατάλληλα σνακ στη σωστή θερμοκρασία

Ορισμένες φορές μικρά γεύματα και κάποια θρεπτικά σνακ μπορεί να αποτελέσουν μια λύση σε σχέση με ένα πλήρες γεύμα όταν δεν έχει όρεξη. Ωστόσο, φροντίστε το φαγητό του να μην είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο και να προσθέτει μόνος του αλάτι, πιπέρι ή καρυκεύματα.

Φροντίστε να ενυδατώνεται

Όταν ένα άτομο πάσχει από Αλτσχάιμερ είναι ακόμη πιο σημαντικό να πίνει καθημερινά αρκετά υγρά καθώς η αφυδάτωση μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση. Φροντίστε να καταναλώνει  τουλάχιστον 8 ποτηριών νερό και χυμούς μέσα  στην ημέρα. Ο καφές δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί εκτός από νευρικότητα να του προκαλέσει αφυδάτωση.

Βόλτα πριν το φαγητό

Αν θέλει να φάει, μπορεί να μην πεινάει λόγω έλλειψης δραστηριότητας. Ενθαρρύνετε το άτομο που έχει τη νόσο να κάνει κάποια ήπια δραστηριότητα, π.χ. ένα μικρό περίπατο πριν από το φαγητό, που είναι πιθανό να του ανοίξει την όρεξη.

Προμηθευτείτε υγιεινά σνακ

Επειδή μπορεί να ξεχνάει ότι έχει ήδη φάει μπορεί να αναζητάει συχνά τροφή και να καταναλώνει διάφορα ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά και αλμυρά σνακ. Επομένως, μεριμνήστε ώστε να υπάρχουν  δίπλα του υγιεινά σνακ, όπως στικ καρότου, φρούτα, ξηροί καρποί ανάλατοι κλπ.

 

Ελέγχετε το βάρος του

Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα με τη νόσο παρουσιάζουν απώλεια σωματικού βάρους στην πλειοψηφία τους, ακόμη και αν διανύουν το αρχικό στάδιο της νόσου. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να τους λείψουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση μάλιστα που το άτομο μένει μόνο είναι πιθανό να μην πάει στο σούπερ μάρκετ και να αμελεί  τη διατροφή του παραλείποντας γεύματα. Καθώς  νόσος εξελίσσεται το άτομο ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα κατάποσης. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να ελέγχετε το βάρος του και να φροντίζετε να τρέφεται σωστά ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποσιτισμού.

Διαβάστε ακόμη:

–Δώδεκα δράσεις για την πρόληψη της άνοιας

— Αλτσχάιμερ: 6 χρήσιμες διατροφικές οδηγίες

–Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας για ασθενείς με άνοια και φροντιστές

–Αλτσχάιμερ: 7 tips που θα έδινε ένας νευρολόγος

–Ζώντας με ένα άτομο που πάσχει από άνοια

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;